Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tretton nya lärare behövs till Hofors kommun

Bristen på legitimerade lärare förväntas öka. I Hofors behövs tretton lärare inför höstterminen.
– För få lärare utbildas, säger Katarina Ivarsson, skolchef i Hofors kommun.

Annons

Gävleborgs län behöver mer än 2000 fler lärare inom fem år, enligt siffror från Skolverket. De största bristerna gäller årskurs 7-9, och främst i ämnen som matematik och NO-ämnen.

Trots att intresset för lärarutbildningarna ökat, räcker inte antalet examinerade lärare. Och de som tagit sin examen kan få vänta upp till ett år för att få sin legitimation. Samtidigt som kommunerna bara vill tillsvidareanställa legitimerade lärare.

Inför hösten söker Hofors kommun tretton nya lärare.

I platsannonserna på platsbanken satsar Hofors kommun på att lyfta fram fördelarna med att bo och jobba på orten. På så sätt hoppas Katarina Ivarsson locka till sig nya lärare.

– Det finns mycket bra här, det är nära till naturen och billigt att bo. Elevgrupperna är små och har visat bättre resultat än tidigare, säger hon.

På riksnivå väntas lärarbehovet de kommande åren bli alarmerande stort. Enligt Skolverkets prognos måste över 70 000 lärare examineras innan 2019.

– Politiker lovar fler lärare, men de lärarna finns inte, säger Britt-Marie Westman, ordförande för Lärarförbundet i Gävle.

– För få vill bli ämneslärare. Är man duktig på naturkunskap vill man inte bli lärare, utan civilingenjör och tjäna pengar.

Andra kommuner i Gävleborgs län upplever liknande situationer. I Ockelbo söker man tre nya lärare till hösten. I Gävle, Sandviken och Älvkarleby kommun pågår rekryteringsarbetet, så skolchefer och HR-ansvariga kan i nuläget inte uppge någon specifik siffra för hur många som behövs.

– Men så mycket kan vi säga som att det ser bekymmersamt ut framöver, säger Gun-Marie Nordström, skolchef i Älvkarleby kommun.

Bortsett från att för få utbildas, sker just nu stora pensionsavgångar samtidigt som elevgrupperna blir större.

Men de mindre kommunerna kämpar också med andra problem. I Älvkarleby kommun pendlar flera lärare från andra orter, som Gävle.

– Får de lärarna tillfälle så byter de jobb till kommuner som kan erbjuda kortare resväg och högre lön, säger Gun-Marie Nordström.

Mer läsning

Annons