Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tryckt stämning på Komvux

/
  • Ansvaret att slå larm när en lärare beter sig illa ligger på eleverna och kollegorna säger Kajsa Wiklund, chef för vuxenutbildningen.

Ansvaret att slå larm när en lärare beter sig illa ligger på eleverna och kollegorna.

– Och om man gör det är det viktig att man tas på allvar och blir sedd, säger Kajsa Wiklund, chef för vuxenutbildningen.

Annons

Dagens stora nyhet handlar om läraren som avskedades efter att ha kopplat strypgrepp på en elev. I Komvux lokaler på Nedre Åkargatan är korridorerna i stort sett tomma.

För eleverna tog terminen slut för en vecka sedan och dörrarna till de flesta lärarrum är stängda och låsta. Men vuxenutbildningschefen Kajsa Wiklund är på plats och går med på att svara på några frågor.

– Stämningen är tryckt bland lärarna. Det finns ett stort behov att prata och fundera kring det som har hänt.

Hon har jobbat i skolvärlden i mer än 30 år och har aldrig varit med om någonting liknande. Läraren har avskedats och är dessutom polisanmäld.

Enligt kommunens utredning har läraren också dödshotat en elev, ofredat både elever och lärare sexuellt, haft nakenbilder av elever på sin dator och gett betyg till elever på kurser som de inte har gått. Hur länge detta har pågått är oklart.

– Elever som tycker att en lärare beter sig illa ska vända sig till rektorn eller elevkåren, vi hoppas att de gör det. Lärare som reagerar på kollegors uppträdande ska vända sig till närmsta chef, säger Kajsa Wiklund.

Vilket ansvar har arbetsgivaren?

– Sådant här är svårt att förutse. Vi jobbar ständigt med etik- och värdegrundsfrågor och har medarbetarsamtal minst en gång per år. Under sådana samtal pratar vi om hur det fungerar på arbetsplatsen. Alla bör veta vad de ska göra om de upptäcker någonting som inte är bra.

Hur ska man förhålla sig till händelser i gråzonen?

– Som lärare och elev måste man själv ta ställning om det är värt att gå vidare och diskutera med någon.

Hur kan skolan bli bättre på att fånga upp sådana händelser?

– Alla ska känna att det är okej att diskutera den typen av frågor. Man måste bli sedd och bli tagen på allvar.

Lämplighetstest för personer som vill bli lärare, är det en bra idé?

– Att få en djupare förståelse för ett yrke och ta reda på om man passar är väl bra. Men jag vet inte om det hade haft någon inverkan i det här fallet, säger Kajsa Wiklund.

Mer läsning

Annons