Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tuffa krav på adoptivföräldrar

Ensamstående får adoptera, men inte ett par där den enes hälsotillstånd ifrågasätts medan den andre är fullt frisk. Kraven för att få adoptera är tuffa och kan vara svåra att förstå.

Annons

– Alla regler utgår ifrån barnets bästa. Vi måste göra vårt yttersta för att se till att barnet skyddas från det trauma det skulle innebära att förlora en förälder efter att ha blivit adopterad. Ofta är barn som adopteras redan utsatta för tragik och separationer, säger Inga Näslund, informationssekreterare på Adoptionscentrum, som förmedlar 60 procent av adoptionerna i Sverige.

Hon säger att även om en adoption godkänns i Sverige är det inte alls säkert att det land som tar emot ansökan godkänner den.

– Ibland spelar det mindre roll hur de beslutar i Sverige. Många länder har blivit så strikta att det är mycket svårt att få en adoption godkänd, kanske särskilt om ansökan redan fått avslag en gång i Sverige. Kina, till exempel, som har väldigt stränga regler, skulle absolut inte godkänna den. De har väldigt tuffa krav på hälsa, man måste vara kärnfrisk och får inte väga för mycket, säger Inga Näslund.

Adoptionskön är lång. 793 barn adopterades till Sverige förra året, 15 barn till Gävleborg. 3000 stod i kö för att få ansöka.

– Det är många fler som vill adoptera än det finns barn att adoptera. Att adoptera från utlandet, som är ganska vanligt i Sverige, har också blivit vanligare i andra länder, som USA, Spanien, Tyskland och Frankrike. Det gör att adoptionsländerna har kunnat bli mer kräsna när de godkänner föräldrar. I Sverige har ansökningarna blivit fler medan antalet adoptionerna har minskat. Fler barn adopteras till andra länder än Sverige, säger Inga Näslund.

Hon tycker det är bra att Regeringsrätten nu vill att kammarrätten prövar ett överklagat adoptionsärende, även om hon inte kan uttala sig om Ljuljetas och Ekrems speciella fall.

– Det är väldigt intressant att Regeringsrätten beslutar så här. De här besluten är så väldigt viktiga för så många.

 

Mer läsning

Annons