Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tummen upp från politikerna

/

GÄVLE Det ser ut att finnas politisk majoritet för en försäljning av konserthuset och Strömvallen till det privata bolaget FastPartner. Mest skeptiska är vänsterpartisterna men de flesta partier är positiva till en försäljning.

Annons
När planerna för Gävles nya evenemangsområde presenterades i förrgår var kommunstyrelsens ordförande Carina Blank, s, den enda politiker som var på plats. Socialdemokraterna var också de enda politiker som i förväg var informerade.
Carina Blank tror att hon kan få med sig sitt parti på en försäljning av konserthuset och Strömvallen.
- Jag ser ingen större dramatik i det här. Jag tror att det kommer att bidra till bättre förutsättningar för såväl elitfotboll som för symfoniorkestern och verksamheten i konserthuset, säger Carina Blank.
Miljöpartiets kommunalråd Roger Persson har varit i Västerås i några dagar och fick i går information från partivänner i Gävle som läste om planerna i tidningen. Utifrån det han har hört utesluter han inte att miljöpartiet kan komma att stödja en försäljning av konserthuset och Strömvallen. Men han betonar att det är viktigt att kommunen slår vakt om kulturutbudet i konserthuset vid en förhandling om försäljning.
- Det är viktigt för kulturen att det inte blir en alltför stor kommersialisering och att vi kan bevara det breda kulturutbud som finns i konserthuset i dag, säger Roger Persson.
Inte heller den rödgröna majoritetens tredje parti, vänsterpartiet, var informerat om planerna.
Partiets kommunalråd Marita Engström utesluter inte heller att partiet kan gå med på en försäljning, men hon har många invändningar.
- Man kan vara lite skeptisk till det här och fråga sig om en försäljning verkligen blir billigare för kommunen. Det här företaget ser ju det här som en affärsidé som de vill tjäna pengar på. I slutändan kanske det blir kommunen och skattebetalarna som får betala ändå, säger Marita Engström.
Även hon betonar att det är viktigt att slå vakt om det breda kulturutbudet.
Desto mer positiva är de fyra partierna i alliansen. Deras oppositionsråd ser få problem med att sälja konserthuset och Strömvallen till ett privat företag, även om de påpekar att det är viktigt att kommunen förhandlar fram ett bra avtal med den nya ägaren.
- Det här är ett nytänkande som är spännande. Jag är positiv till en försäljning om de nya ägarna kan tillgodose de önskemål som kommunen har, säger Per-Åke Fredriksson, oppositionsråd för folkpartiet.
Moderaternas oppositionsråd Inger Källgren Sawela ser en försäljning som en möjlighet till en god affär som kan frigöra pengar till andra kommunala satsningar.
- Jag vill inte att vi ska dumpa iväg det till ett underpris, men om kommunen får betalt för de investeringar som har gjorts så är det en bra lösning, säger hon.

Mer läsning

Annons