Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tumördiagnos försenades en månad

GÄVLE Den 66-årige mannen undersöktes men svaret lades i "fel" låda. Först efter en månad nådde det ansvarig läkare. Patienten visade sig ha hjärntumör.

Annons
De administrativa rutinerna inom sjukvården fungerar inte alltid som de ska. Det understryks av en händelse som inträffat på Gävle sjukhus och som sjukhusledningen lex Maria-anmält till Socialstyrelsen.
En 66-årig man med nedsatt syn undersöktes vid ögonkliniken i december i fjol. Det fanns misstanke om att synfelet kunde ha neurologisk orsak och en så kallad synfältsundersökning gjordes.

Det dröjde dock över en månad innan resultatet av undersökningen kom den ansvarige läkaren tillhanda. Undersökningssvaret hade lagts i "fel" låda på kliniken.
När patienten senare magnetröntgades visade det sig att han hade en stor tumör i hjärnan.
Lars Pettersson, verksamhetschef vid ögon- och hudkliniken, ser mycket allvarligt på det inträffade.
- Många kanske tycker att det här är en skitsak. Men de administrativa rutinerna är mycket viktiga för att vi ska kunna bedriva en säker sjukvård. Misstag kan få allvarliga konsekvenser, säger han.

Den här typen av fel inträffar alltför ofta utan att det blir någon reaktion, menar Lars Pettersson. Man tar helt enkelt inte tillräckligt allvarligt på att remisser kommer bort eller att provsvar blir liggande.
- Det hanteras massor av papper inom sjukvården varje dag. Men det är ingen ursäkt för att fel begås. Sådana här saker får bara inte hända, säger han.
Händelsen har föranlett en översyn av de administrativa rutinerna på ögonkliniken. Förhoppningen är att det ska minska risken för en upprepning.

Björn Hanérus
026-15 96 34
bjorn.hanerus@gd.se

Mer läsning

Annons