Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tvillingarna byter fabrik mot psykvård

/
  • – Först kändes det som en jättetragedi, säger Sanna Nordmark om när varselbeskedet kom i december.Nu vågar hon och Mia Nordmark se framåt igen och tycker att omställningen till och med har hjälpt dem att växa som personer. Mia Nordmarks hund Astor vill gärna vara med när de berättar om utbildningen de har kommit in på.

Det gick vägen!

Ett halvår efter varslet om Ericssonnedläggningen i Gävle har tvillingsystrarna Sanna och Mia Nordmark blivit antagna till en utbildning. Och det blir någonting helt annat än de är vana vid på fabriksgolvet.

– Vi siktar på att bli vårdare inom rättspsyk, säger Sanna Nordmark.

Annons

Den 8 december 2009 kom beskedet att Ericssonledningen vill lägga ner fabriken i Gävle. Sedan dess har GD följt två av de anställda, Sanna och Mia Nordmark, som fick sina uppsägningsbesked i mars.

Deras anställning upphör den 12 november, ungefär en månad innan fabriken ska vara avvecklad. Men nu verkar de inte bli kvar så länge. De har fått lov att sluta tidigare.

– Vi blev överlyckliga när vi fick våra antagningssbesked. Det kändes jättebra när vi var på personlig intervju, säger Mia Nordmark.

Det rör sig om en tvåårig kvalificerad yrkesutbildning på distans till Säter med start den 23 augusti. Efter avslutad utbildning kan de jobba som skötare inom psykiatrisk vård, ett område där det väntas bli personalbrist i framtiden.

– Både jag och Sanna har alltid varit intresserade av och läst böcker om psykologi, men det har stannat där, som ett stort intresse. När jag såg tidningsannonsen om den här utbildningen tänkte jag att det här är precis vad vi vill, säger Mia Nordmark.

– Vi har alltid gillat att hjälpa andra människor. Om vi ser någon som mår dåligt på jobbet så går vi fram och frågar hur det är, säger Sanna Nordmark.

På Ericsson brukar de två tvillingsystrarna få höra att de är som Piff och Puff. De fyller i varandras meningar och tänker lika om mycket. Hittills har de också följt varandra under hela yrkeslivet. 1986 flyttade de från Vetlanda till Gävle och har sedan dess jobbat tillsammans på Ericssonfabriken.

– Vi är så vana vid att ha varandra vid sidan. Jag skulle nästan känna mig halv utan Mia. Men huvudorsaken till att vi söker samma utbildning är att vi har samma intresse. Efteråt kommer vi säkert att få jobb på olika håll, säger Sanna Nordmark.

Men de är eniga om vilken psykiatrisk verksamhet som verkar mest intressant.

– Rättspsyk! säger de i munnen på varandra.

De är inte främmande för en flytt från Gävle efter utbildningen, men menar att det är mycket som ska klaffa. De har båda sambo och Sanna har barn. Ekonomin löser sig under det första studieåret eftersom de får lön från Ericsson i ytterligare ett år från det att de slutar.

Det senaste halvåret har Sanna och Mia Nordmark ingått i ett omställningsprogram och fått hjälp av coacher att söka jobb och utbildningar.

– Coacherna har betytt allt. De har peppat oss att komma igång, säger Sanna Nordmark.

Mia Nordmark säger att hon har växt av processen.

– I början var jag jätterädd. Jag hade aldrig varit på en anställningsintervju tidigare, säger Mia Nordmark.

Nu vågar de se framåt igen.

– Vi hoppas att vi får fullfölja den här utbildningen och att den ger oss jobb, säger Sanna Nordmark.

Mer läsning

Annons