Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

UAN föreslås få ansvarsfrihet

Ansvarsfrihet, men med anmärkning. Det är förslaget från ordförande till kommunfullmäktige.

– Det blir ett tydligt fokus på att det har funnits brister, säger Daniel Olsson, S.

Annons

I och med att kommunrevisorerna står fast vid sin ursprungliga skrivning att varken tillstyrka eller avstyrka ansvarsfrihet för utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden, UAN, efter förskingringen på Borgarskolan blev det återigen ordförandes fråga. Revisorernas uteblivna rekommendation räcker inte.

– Fullmäktige kan inte ta ett sådant beslut, säger Daniel Olsson.

På måndag får samtliga ledamöter förslaget att både kommunstyrelsen och nämnden ska beviljas ansvarsfrihet för 2012, men med anmärkning. I praktiken får ett sådant beslut inga konsekvenser. Ingen måste avgå eller ta personligt ekonomiskt ansvar. Däremot är det en tydlig markering.

– Det är för att det inte ska glömmas bort i arbetet kommande år, säger Daniel Olsson.

När det gäller kommunstyrelsen har revisorerna redan riktat en anmärkning mot dem för att de inte följde upp UAN:s arbete med internkontrollen.

På nämnden och kommunstyrelsen har också gett skriftliga svar på kritiken.

Daniel Olssons förslag läggs efter att han begärt in ett förtydligande från revisorerna. Det gjordes i samråd med Sveriges kommuner och landsting.

– Jag tog kontakt med dem tidigt för att få vägledning. Sedan hade vi ett gruppledarmöte där vi beslutade att begära kompletteringen.

När fullmäktige behandlar frågan finns det tre möjliga beslut. Alla ledamöter har rätt att yrka på att ansvarsfrihet ska beviljas utan anmärkning, att det inte blir någon ansvarsfrihet alls för nämnden eller att det blir ansvarsfrihet med anmärkning. Frågan avgörs av hur ledamöterna röstar.

Mer läsning

Annons