Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ung hjälte fick fin utmärkelse

/
  • Kompisarna flockades kring klassens egen hjälte Adam. Cornelia Selinder passar på att föreviga stunden med hjälp av mobilkameran. Foto: Annakarin Björnström

GÄVLE Det bor en livs levande hjälte i Bomhus. I somras räddade elvaårige Adam Ivarsson livet på en 65-årig man som höll på att drunkna i Storsjön. I går fick Adam Livräddningssällskapets finaste medalj för sin insats.

Annons
Det var i början av juli som Adam var ute och paddlade vid Sörtuttsbadet tillsammans med sin lillebror David, 9. Plötsligt hörde de en pojke som ropade på sin morfar. Adam tänkte att han kunde hjälpa till och hoppade i vattnet för att leta efter mannen.
- Då kände jag någonting mjukt under foten. När jag simmade ner för att titta vad det var såg jag att det låg en man på botten, berättar Adam.

De flesta hade nog sprungit och letat efter någon vuxen, men Adam fattade i stället ett blixtsnabbt beslut. Han dök ner och fattade tag i mannens armar och lyfte upp honom mot ytan.
- Jag tänkte egentligen inte så mycket, det kändes bara naturligt att ta tag under hans armar och dra. Jag var tvungen att simma upp två tre gånger för att få luft, men till slut gick det.
När de hade kommit upp till ytan ropade Adam på hjälp och mannens fru kom till undsättning. Med gemensamma krafter lyckades de släpa upp mannen på stranden och han fördes med ambulans till sjukhus.
Blev du aldrig rädd?
- Jo, men inte förrän vi hade kommit upp på land. Då blev jag både rädd och ledsen. Nu försöker jag att inte tänka på det så mycket för det känns fortfarande läskigt. Men det är jätteskönt att det gick bra.

Mannen vårdades först i Gävle och sedan på Akademiska sjukhuset i Uppsala för bland annat vatten i lungorna och skador på benmärgen och en ryggkota. Men tack vare Adams hjältemod gick mannens liv att rädda och i dag är 65-åringen nästan återställd. Han har fortfarande lite problem med armar och höfter, men går på sjukgymnastik och blir bättre hela tiden.
- Det Adam gjorde går inte att värdesätta. Vi är så otroligt glada att han har fått den här utmärkelsen, berättar mannens dotter som var med på prisceremonin i går när hennes pappa själv inte orkade.

Vid skolans julavslutning i går fick Adam Livräddningssällskapets finaste utmärkelse, den för "mod och rådighet", för sin insats. Själv tog han det hela mest med jämnmod och ett generat leende, men klasskompisarna var desto mer imponerade.
- Han är jättemodig. Jag hade nog bara blivit helt bortblåst i hjärnan om det hade hänt mig, säger Cornelia Selinder som tillsammans med de andra i Kastets 4-6 klass svärmar kring skolans egen hjälte, fnittrar och smäller av blixt efter blixt med mobilkamerorna.

Lika imponerad är Thed Stjerneklev från Svenska livräddningssällskapet:
- Det är inte ofta som den här medaljen delas ut och det är väldigt sällsynt att den ges till någon så ung. Det Adam har gjort är helt fantastiskt. Det är faktiskt en människa som fortfarande lever tack vare honom.

Frida Pettersson
026-159612
frida.pettersson@gd.se

Mer läsning

Annons