Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unga bokslukare var skeptiska

/
  • Bokslukarna Simon Norlin, Felix Nordal, Jeff Magnusson, Johanna Löfqvist, Smilla Hedström och Maja Boström var överens om att Nobelpriset gick till fel författare.
– Jag tycker att Emily Rodda som har skrivt ”Rowan och ismonstren” borde ha fått det där priset, säger Jeff Magnusson.

Jean-Marie Gustave Le Clézio kammade hem årets Nobelpris i litteratur.
Ett felaktigt val enligt Hemlingbyskolans tredjeklassare.
– Han som skrev Kalle Skavank borde vinna, säger Simon Norlin.

Annons

När Horace Engdahl avslöjade vem som blev årets Nobelpristagaren gick det inget "extatiskt tjut" genom den närvarande journalistkåren. Inte heller tredjeklassarna på Hemlingbyskolan bröt ut i spontanapplåder eller började hoppa i skolbibliotekets soffa av glädje när GD berättade att Le Clézio tog hem priset.
– Varför ska han heta något som är så långt. Det räcker väl om han kallar sig för John, var Jeff Magnussons spontana kommentar.

Fem av de sex elever som GD pratade med hade inte läst någonting av den fransk-mauritiske författaren vilket kanske delvis förklaras av att "Allt är vind", "Öknen" och "Rapport om Adam" lyste med sin frånvaro i skolbibliotekets hyllor.
– Det låter som han kommer från Frankrike. Min storasyster läser franska så det hörde jag direkt, säger Maja Boström.

Felix Nordal tror att han har läst en av Le Clézios böcker.
– Jag kommer inte ihåg vad den hette men det var mycket kul i den. Den stod där, säger han och pekar mot en av bokhyllorna.
– Nä, den måste du ha lånat nere på stan, inflikar Maja Boström som låter aningen skeptisk till sin klasskamrats boklån.

En litteraturvetare som intervjuades i SR P1 beskrev Le Clézio som en författare som har "både makrokosmos och mikrokosmos i sina böcker".
– Vad menar de med det? Skriver han om mikrovågsugnar, funderar Simon Norlin.
GD:s reporter utvecklar litteraturvetarens resonemang och förklarar att författaren skriver om både stora saker som kontinenter, länder och hav och om de små individerna som verkar däri.
– Jag är småväxt, utbrister Jeff Magnusson
– Kort heter det, säger Maja Boström.
– Vet du att Jeff tycker om att leka. Det gör jag också, säger Felix Nordal.
GD:s reporter känner att diskussionen börjar bli ofokuserad och ber istället tredjeklassarna kommentera Svenska Akademiens motivering där Le Clézio beskrivs som "den sinnliga extasens författare" och som en "utforskare av mänskligheten utanför och nedanför den härskande civilisationen".

En kort stund sitter alla tysta. Någon undrar om juryn menar att Le Clézio vet vad man får och inte får göra. Till sist tar Smilla Hedström till orda och säger att priset borde ha gått till någon som skriver på svenska istället.
– Eller till JK Rowling. Jag läser henne nu. Boken är över 700 sidor lång, säger hon.
Felix Nordal slår ett slag för Martin Widmark som skrivit den djuplodande novellen "Fotbollsmysteriet" medan Johanna Löfqvist tycker att Astrid Lindgren borde ha kammat hem priset.
– Hon skriver bra. Det händer så mycket i hennes böcker, säger hon.

Mer läsning

Annons