Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Ursäkta, kan du ta en selfie?"

/
  • – Det känns lite konstigt att fotografera sig själv. Annars brukar jag mest fotografera katten med mobiltelefonen, säger Gävlebon Lena Dahlqvist, 66.
  • Felicia Lööke, 17 år, från Sandviken, tar ofta selfies.– Jo, det har blivit en del, skrattar hon.
  • – Det här är min första selfie. Däremot har jag tagit självkort. Jag tycker inte att utländska ord hör hemma i det svenska språket, säger Gävlebon Mats Tegnér, 69 år.
  • – Haha! Jag är för gammal för att hålla på med sånt här, säger Gävlebon Åsa Astervik, 44, medan hon fotograferar sig själv.
  • Skärpan var inte på Gävlebon Henrik Lorenz sida. Men en selfie blev det hur som helst.– Jag brukar mest ta selfies i ironiska sammanhang och skicka till vänner, säger han.
  • Så här blev Felicia Löökes selfie.
  • Michael Agerbring, 53 år, från Jönköping, brukar vanligtvis inte ta bilder på sig själv och lägga upp på sociala medier. Men för GD ställde han såklart upp.– Jag håller mest på med sociala medier åt företag, säger han.

Selfie är ett av de nyord som Språkrådet presenterade på fredagen. GD gick ut på stan i Gävle och kollade om folk begrep.

Annons

– Selfie? Nej, det har jag inte hört talas om, säger Lena Dahlqvist, 66, när GD stoppar henne vid Rådhustorget för att be henne ta en selfie.

Men när vi förklarar är hon snabbt med på noterna och tar villigt emot mobiltelefonen för att ta en bild på sig själv.

– Det känns lite konstigt. Annars brukar jag mest fotografera katten med mobiltelefonen, säger hon.

Varje år sammanställer Språkrådet en lista över de ord som tillkommit eller etablerat sig i svenskan under året som gått.

Selfie är ett av dem. Enligt Språkrådet är det ett självporträtt som man tar på sig själv med mobiltelefon och sedan publicerar i sociala medier på internet.

I år ligger nyhetshändelser bakom många av nyorden, men även trender och inte minst det faktum att vi blir allt mer uppkopplade har gjort avtryck i språket. Klicktivism och nätvandra är två av de mer kreativa exemplen.

– Anledningen till att vi behöver nya ord är att vi behöver prata om nya fenomen och har vi inte ord för dem så kan vi inte prata om nya saker helt enkelt, säger Per-Anders Jande, nyordsansvarig på Språkrådet.

TT: Vad tror du att vi kommer att se mer av på listan framöver?

– Vi kommer fortsätta att välja orden på ungefär samma sätt. Ord kopplade till nyhetshändelser kommer att vara vanliga och jag antar att internetsamhället kommer att fortsätta att ge avtryck i ordförrådet, säger Per-Anders Jande.

Totalt 40 ord finns med på årets lista. Vissa av dem har fått mer spridning än andra, enligt Per-Anders Jande.

(TT/GD)

Mer läsning

Annons