Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utbildning mot våld i hemmet

I kommunplanen för Gävle kommun 2014 står att människor ska känna sig trygga och vara säkra på att kommunen fortsätter att förbättra möjligheterna till ett rikt liv.

Annons

Arbetet med Gävleenkäten om våld i nära relationer har gjort att Gävle som en av få kommuner i landet nu också deltar i ett våldspreventivt program.

I höst kommer lärarna på Borgarskolan att utbildas i hur man kan förebygga våld.

Redan nu finns i stan öppenvårdsmottagningen där man tar emot män, kvinnor och barn. Den är både till för den som är utsatt för våld och den som utövar våld.

Enligt projektledaren Emelie Printz visade Carin Götblads utredning att myndigheterna inte, som man gjort sedan 1970-talet, enbart kan fokusera på kvinnan och offret utan måste nå förövarna också. Det handlar om att få hjälp innan slaget kommer. Här kommer diskussionen om maskulinitetsnormen in.

Emelie Printz följer upp enkäten och skriver på del två i sitt slutbetänkande kring projektet. Det ska i sin tur resultera i en strategi, som tack vare att enkäten gjordes på lokal nivå, närmare kommer att genomsyra de olika förvaltningarna och i förlängningen komma Gävleborna närmare genom olika informationsträffar.

Eftersom projektet har ett tydligt arbetsgivarperspektiv är det viktigt att man gör saker ute på förvaltningarna.

Redan har man lyft frågan, nu går man vidare och diskuterar hur man kan bli bättre på att börja prata om våld och hur man bemöter den som berättar att den blir slagen.

Det sker till hösten med en specialutformad utbildning – hands-on med fiktiva case – av chefer och HR-personal. Här ska också en handbok tas fram.

– Det finns så många tabun i det här, att vi börjar prata om det är det allra viktigaste, säger Emelie Printz.

Mer läsning

Annons