Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uteblivet skadestånd upprör poliskåren

GÄVLE Poliserna i Bergby kan fortsätta hoppas. Frågan om deras uteblivna skadestånd har lyfts till högsta nivå.
"Brottsoffermyndighetens beslut är minst sagt oroväckande", skriver rikspolischefen i ett brev till regeringen.

Annons
Polismännen Wigon Lind och Lars Sjölin blev utsatta för flera skarpa skott när de följde efter bilen med mannen som kort därefter utförde Ockelbomordet i oktober 2003.
Enligt hovrättsdomen har de rätt till 50 000 vardera i skadestånd. För några veckor sedan fick de veta att Brottsoffermyndigheten inte tänker betala ut ett öre.

Eftersom de är poliser ska de ha en högre mental beredskap än privatpersoner. Därför anser Brottsoffermyndigheten att skottlossningen inte utgjorde en tillräckligt stor fara för att Lind och Sjölin ska vara berättigade till skadestånd för kränkning.
Beslutet upprör inte bara poliserna i Gävle, utan hela kåren. Genom en chefsjurist på rikspolisstyrelsen har rikspolischefen Stefan Strömberg skickat en skrivelse till regeringen:
"I ett samhällsklimat som blivit allt hårdare och där poliser i ökande utsträckning möts av våld kan Brottsoffermyndighetens beslut få menliga konsekvenser. Poliser som ställs inför svåra och farliga uppgifter kan nämligen komma att tveka att göra ett riskfyllt ingripande ..."
Rikspolischefen kräver en översyn av Brottsoffermyndighetens hantering av frågan, för att undvika att den blir vägledande för andra fall i framtiden.
"Det bör, som Rikspolisstyrelsen ser det, tvärt om vara en uppgift för alla berörda myndigheter att tydligt markera att våld mot poliser - och andra utsatta yrkesgrupper - aldrig kan accepteras."

Även Polisförbundet har engagerat sig i frågan och förbereder nu en begäran om omprövning av beslutet.
- Vi drar fram detaljer som visar farligheten i det som poliserna utsattes för. Den framgår inte i beslutet, som jag tycker är dåligt skrivet. Man får en känsla av att man har hastat igenom det, säger Mårten Johansson, som företräder polisfacket i Gävle.

Ann Hagman

Mer läsning

Annons