Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vaccinering på löpande band

/
 • Det var full fart på influensavaccinerandet på Sofiedalsskolan i går. De flesta elever tackade ja till vaccination.            Här är det Emma Karlbrink som får en spruta av Barbro Åkerberg.

Det stacks och sprutades enligt löpande band-principen när skolhälsovården i Gävle i går inledde massvaccinationen mot svininfluensa.

Totalt ska 13 000 elever hinnas med under två veckor.

– Vi betar av en klass i halvtimmen ungefär, säger skolsköterskan Svante Karlberg.

Annons

Efter att riskgrupperna och småbarnen fått sina första vaccindoser mot svininfluensan är det nu skolbarnens tur. Alla elever i åldern 6-19 år i länet ges möjlighet till vaccination under denna och nästa vecka.

I Gävle kommun har erbjudandet gått ut till 13 000 elever. Kommunens 22 skolsköterskor plus extrainkallad personal sköter vaccinerandet.

– Det här är ett stort åtagande. Vi hoppas att vi ska kunna ro det i land. Hittills har det fungerat bra enligt de rapporter jag fått, säger Margareta Bondestam, skolöverläkare i Gävle kommun.

På Sofiedalsskolan i Valbo har man gjort om fritidsklubbens lokal till vaccinationscentral. Här finns en sex personer stark vaccinationspatrull på plats under tre dagar för att erbjuda vaccination till skolans 560 elever.

Klockan halv nio i går morse dök den första eleven upp och sedan var det full huggning resten av dagen. Skolsköterskorna Svante Karlberg och Birgitta Fagerström tyckte att det var lite nervöst innan de kom i gång.

– Ingen av oss har ju varit med om någon sådan här massvaccination tidigare. Det behövs så lite för att tidsplanen ska spricka, säger Svante Karlberg.

I vaccinationsarbetet ingår så mycket mer än bara själva stickandet, påpekar han. Sprutor ska fyllas upp och papper fyllas i. Eleverna måste också kollas upp efteråt så att de inte får någon allvarlig reaktion.

Men snart blev sköterskorna varma i kläderna. Efter ett pars timmars intensivt stickande kunde de konstatera att de till och med låg lite före i tidsschemat.

– Uppslutningen bland eleverna har varit god. Nästan 90 procent har vaccinerat sig, berättar Birgitta Fagerström.

Det var dock inte med någon större entusiasm som högstadieeleverna släntrade in och slog sig ned i någon av de tre vaccinationsstolarna. Det knotades en hel del över hur ont sticket skulle göra. Josephine Tellbro i årskurs 7 säger att hon helst hade stått över.

– Men jag blev tvingad av mamma.

Emma Karlbrink, årskurs 7, gillar inte heller sprutor men har även hon fått ge med sig efter påtryckning hemifrån.

– Du har en klok mamma du, säger Barbro Åkerberg och sticker nålen i Emmas överarm.

Barbro Åkerberg är pensionerad operationssköterska som hoppat in och jobbar extra under vaccinationskampanjen.

– Det här är jättekul. Det känns att jag haft semester alldeles för länge, säger hon.

Skolhälsovården i Gävle är just nu helt koncentrerad på influensavaccinationen. Allt annat hälsoarbete ligger nere.

– Vi får hänvisa till hälsocentralerna under den här tiden, säger Margareta Bondestam.

Mer läsning

Annons