Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vården i Strömsbro i topp

GÄVLE Strömsbro hälsocentral är ett föredöme när det gäller systematiskt kvalitetsarbete inom primärvården. Det har Socialstyrelsen kommit fram till efter en granskning.

Annons
- Vi har en bra personal och en god ledarkontinuitet, det är viktigt för att lyckas, säger Bernt Johansson, hälsocentralschef.
Socialstyrelsens regionala tillsynsenhet i Örebro genomförde under 2002-2003 en granskning av 20 hälsocentraler i Uppsala-Örebro-regionen. Syftet var att undersöka hur primärvården arbetar med tillgänglighet, prioritering och kvalitet för olika patientgrupper.
Enligt slutrapporten från granskningen är det endast Strömsbro hälsocentral som har ett välfungerande systematiskt kvalitetsarbete. Verksamheten följs upp både vad gäller service och medicinsk kvalitet, något som i slutänden kommer patienterna till del.

Det höga betyget gläder naturligtvis Bernt Johansson.
- Det här är vi värda, vi är faktiskt jättebra på kvalitet, säger han.
Grunden till framgången ligger i den breda delaktigheten, menar han. Idéerna till kvalitetsförbättringar har kommit underifrån, från personalen, och inte tryckts på ovanifrån.
- Alla tycker det här är roligt och då blir det också bra.

En viktig del i kvalitetsarbetet är det datorstöd i form av en intern hemsida som skapats på hälsocentralen, framhåller Bernt Johansson. Via hemsidan går det lätt för personalen att hitta bland annat de styrdokument och vårdprogram som tagits fram.
Dan Andersson, chef för Socialstyrelsens tillsynsenhet i Örebro, ser kvalitetsarbete som mycket väsentligt för en hälsocentral.
- När man lämnar in sin bil på verkstaden vill man att servicen utförs fackmannamässigt. På samma sätt är det i vården. Patienten ska kunna lita på att personalen kan sin sak och att man får en sakkunnig bedömning, säger han.

Med enhetliga riktlinjer för behandling av olika patientgrupper skapas trygghet för patienterna, framhåller Dan Andersson. Inget "kvackande" bland läkarna tillåts utan alla håller sig till de anvisningar för läkemedelsförskrivning som gjorts upp.
Strömsbro med sin goda bemanning och stabila personalstyrka har ett försteg framför andra sämre lottade hälsocentraler, konstaterar Dan Andersson.
- Men man kan vända på det och säga att kvalitetssatsningar i sig lönar sig eftersom det lockar till sig intresse och underlättar rekrytering. Möjligheten att göra ett bra arbete är större på ett ställe där man arbetar systematiskt med kvalitet.

Björn Hanérus
026-15 96 34
bjorn.hanerus@gd.se

Mer läsning

Annons