Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Världens första börsnoterade hoppryttare, en 13-åring från Gävle

/
  • En puss i nacken på världens enda börsnoterade hoppryttare. Då gör det kanske inget att hästens öron inte syns.

Felicia Lång kontrollerar hästar som väger upp emot ett halvt ton. De flyger över 140 centimeter höga hinder. Hon är en talang utöver det vanliga som nyligen blev världens första börsnoterade hoppryttare.

Annons

Lucky spetsar öronen när Felicia Lång kommer in i stallet. Ändå ses de varje dag. Någon timme efter skolan brukar hon hänga med kompisar innan färden går från Lindbacka i Gävle till Kybacka gård i Rörberg där hon har sina två hästar. Han nosar henne kärvänligt i nacken. Några spiltor bort väntar Fonda B på sina ömhetsbevis.

– Just kontakten med hästarna är det roligaste. De känner att de kan lita på mig, säger Felicia och menar nog underförstått att det är ömsesidigt.

Först höll hon på med karate och dans, men tyckte inte det var så roligt i längden. Sex år gammal började hon ta lektioner i Lervik. Tjatet om en egen häst började tämligen omgående, erkänner hennes föräldrar. Det är ju trots allt alla tjejers stora dröm. När hon var nio år fick hon sin första, och sedan dess har de avlöst varandra. De två hon nu tränar och tävlar med, valacken Third Time Lucky och stoet Fonda B är, om vi räknat helt rätt, nummer fem och sex.

En dyr sport som blivit en familjeangelägenhet. Men en ny möjlighet till support och ekonomiskt stöd har öppnat sig. Felicia Lång har blivit den första börsnoterade hoppryttaren i världen. Nu går det att köpa 5200 andelar för 100 kronor styck. Investerarna har rätt till tolv procent av de pengar verksamheten ger från 2021 och framåt. Men bara när hon passerat en miljon kronor i prispengar.

Minst lika viktigt är det stödprogram som förre skidstjärnan Per Elofsson utformat på uppdrag av Swedbank som innebär bland annat varumärkesutbildning, hjälp att planera studier och rådgivning när kontrakt ska skrivas eller företag startas. Nyttiga erfarenheter att alltid bära med sig, precis som det karaktärsdanande med att ha ansvar för djur.

Felicia siktar högt. Hon vill söka sig till ett gymnasium med inriktning på hästsport. De renodlade gymnasierna i Flyinge eller Strömsholm lockar.

– Eller kanske Tyskland. Att få komma till Marcus Ehning vore en dröm, han har vunnit både OS och VM, säger Felicia som på hemmaplan tränas av Cecilia Hansson i Rörberg och Leif Hall i Lervik.

Felicia började tävla som nioåring och redan året därpå satte hon alla andra i Gävle Ryttarsällskap på plats genom att vinna klubbmästerskapet på stor häst. I år har hon fått sitt riktiga genombrott; första landslagsuppdraget, en tävling i Holland med 17 nationer närvarande; distriktsmästare för seniorer (!) i Hudiksvall och förra helgen sjua i riksmästerskapen och tvåa i B-finalen.

– Gladast var jag efter segern i Hudiksvall. Enda felfria ekipaget bland 27 startande och med 1.40 höga hinder, säger Felicia.

Hon har ett år kvar som tävlande i klassen children. Sedan blir hon junior med högre hinder och högre krav på teknik och samförstånd mellan häst och ryttare till en enhet.

– Det är det här jag vill. Det är så roligt eftersom jag känner att jag fortfarande utvecklas. Jag är inte så nervös av mig när jag tävlar, stressar inte upp mig i onödan och det märker nog hästarna också, säger hon.

Den nordiska tävlingen Baltic Cup i Danmark första helgen i december är årets sista uppgift. Nästa års mål är junior-SM på Sundbyholm, nordiska i Hammarö och EM i Slovakien. Längre fram, antagligen först 2024, hägrar OS. Om ett år får vi veta vilken stad som vinner evenemanget: Budapest, Los Angeles eller Paris.

Mörkret har fallit över Kybacka gård även om nysnön ger ett visst ljus. Bara tre av parkens nio älgar skymtar i hägnet. Felicia Lång gör sig redo för en tur längs den upplogade vägen. Hon är vinterutrustad. Pannlampa på hjälmen och hästskor med broddar.

Mer läsning

Annons