Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varning utfärdad:Elda försiktigt!

GÄVLE Brandrisken är stor i skog och mark i hela Gävle-Dalaområdet.
- Var försiktig om ni ska elda ute, uppmanar Bengt Sjöberg, brandinspektör vid räddningstjänsten i Gävle.

Annons
Just nu är det näst högsta brandrisken enligt räddningstjänstens sexgradiga skala. Det är torrt i markerna på grund av det varma vädret men än så länge råder inte eldningsförbud. Extra stora är riskerna ute på kalhyggena där det ligger gott om torra grenar och kvistar där elden lätt får fäste.
- Skogsmaskinerna ställer till med mycket när de kör ute på hyggena. Det slår lätt ut gnistor från larvfötterna om man råkar köra mot en sten, säger Bengt Sjöberg som även uppmanar allmänheten att vara försiktig.
Den som tänker grilla ska se till att det finns möjligheter att släcka elden ordentligt och absolut inte lämna glöd kvar även om man använder en eldstad.
Trots att det har regnat minst sagt måttligt under den senaste tiden har antalet bränder varit få. Några mindre gräsbränder har det varit men inga större tillbud.

- Visst har vi varit förskonade men fortsätter det torra vädret kommer det en rejäl brand förr eller senare. Det vet vi, säger Bengt Sjöberg.
Inte heller i år blir det något organiserat brandflyg över vårt område. För tre år sedan slutade Räddningsverket att dela ut pengar till länen för att de skulle kunna ordna med spaning efter skogsbränder under de torraste perioderna av sommaren. Förra året försökte länsstyrelsen att få skogsägare, försäkringsbolag och länets kommuner att vara med och betala för brandflyget men det blev nobben. Ingen var beredd att satsa några pengar.
- Det är synd. Med hjälp av spaningarna går det att upptäcka bränderna snabbare, räddningsinsatserna blir billigare och det går mindre värden till spillo, säger Åke Lindahl, samordnare av krisberedskapsfrågor på länsstyrelsen Gävleborg.
I dagsläget är det oklart exakt hur mycket vinsten blir när man använder sig av brandflyg. Men i början av nästa år beräknas Räddningsverkets utredning av just den frågan vara klar.
Elizabeth Forsmark
026- 15 96 34
elizabeth.forsmark@gd.se

Mer läsning

Annons