Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vem tände på?

/
  • Informationschefen Anna Östman inspekterade skadorna på plats. Den nedbrända bocken blev den enda bocken eftersom man inte hinner sätta upp en ny före julafton. FOTO: LEIF JÄDERBERG

GÄVLE Flera privatpersoner laddade via internet ned bilder på branden men den skyldige undgick att fotograferas.
- Vi hinner inte sätta upp en ny bock, säger Anna Östman vid Gävle kommun.

Annons
Under natten till tisdagen hände det som många fruktade. En okänd person satte eld på Julbocken. Polispatrullen såg lågorna när den närmade sig Söder vid tretiden på morgonen. När man kom fram var bocken redan nedbrunnen.
Brandförloppet var så våldsamt att även själv trästommen förstördes. För räddningstjänsten återstod bara att släcka den pyrande brandhärden.
Under större delen av gårdagen fanns gott hopp om att den eller de personer som låg bakom attentatet hade fastnat på någon av de bilder privatpersoner laddade ned från internet. Den ena av Gävle kommuns två webbkameror var i drift under de avgörande ögonblicken.
På eftermiddagen hade förhoppningarna grusats.

- De bilder jag har sett visar bocken när den brinner, men inte någon som tänder på, säger Anna Östman, informationschef och kommunens representant i bockkommittén.
Tidigare påpekade Gävlepolisen det önskvärda i att kommunen ansökte om tillstånd för kameraövervakning så att bilderna fick spelas in.
Gävle kommun, som redan fått bakläxa av länsstyrelsen för att en webbkamera kunde filma allmänheten, avböjde. Trots att den senaste bockbrännaren inte fångades på bild har polisen gott hopp om ett gripande.
- Eftersom det är en stor angelägenhet för Gävleborna brukar det komma in en hel del tips. Dem arbetar vi sedan med i vanlig ordning, säger Bo Sköld, kommissarie och chef för kriminalavdelningen.
Bockbränderna riskerar inte att sprida sig eller att vara farliga för människor. Man vet också brandorsaken, nämligen att någon tände på. Därför görs ingen brottsplatsundersökning.

En intressant joggare som kontrollerades redan minuterna efter branden kunde frias från misstankar. Mannen visade sig vara en rumänskspråkig tolk som bland annat arbetat i polishuset. I ryggsäcken hade han böcker som extra tyngd i träningen för att bestiga Kilimanjaro.

Mats Hedström

Mer läsning

Annons