Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vi har väntat på att det här skulle hända"

/
  • - Jag har bara gått och väntat på att det här skulle hända. Antingen att han skulle göra något mot henne eller att hon skulle ta sitt eget liv. Jag har själv hört henne säga att det liv hon lever inte är värt att leva, säger en granne till GD. Foto: Stéfan Estassy

HILLE - Vi grannar har bara väntat på att det här skulle hända.
Det säger en kvinna som bott i samma hus som den nu avlidna 41-åringen.

Annons
På dörren till den 41-åriga kvinnans bostad hänger en skylt som visar att polisen har spärrat av platsen för att genomföra en teknisk undersökning. I övrigt vittnar ingenting om att den 41-åriga kvinnan hittades livlös i en snödriva av en granne som var på väg till jobbet på lördagsmorgonen. Polisen kan inte med säkerhet säga om den nu anhållne mannen orsakat hennes död eller om hon dött av naturliga orsaker.
- Men med tanke på hur det har låtit från deras lägenhet tidigare så är det klart att man befarar det värsta, säger en kvinna till GD.

Enligt henne har det varit lugnt de senaste månaderna. Men den 41-åriga kvinnan har tidigare gått igenom ett helvete och har misshandlats under ett drygt års tid.
- Då lät det så mycket att mina barn inte kunde sova. Det var fruktansvärt. Vid ett tillfälle jagde mannen kvinnan med kniv förbi mitt fönster, säger kvinnan.
Många grannar har varit medvetna om vad som hänt men få har ingripit. Den kvinna som GD talade med har dock ringt till polisen flera gånger för att få ett slut på kvinnans utsatta situation.
- Jag har också konfronterat mannen och frågat vad fan han höll på med, säger grannen.

Till slut gjorde även 41-åringen själv en anmälan vilket resulterade i att mannen dömdes för grov kvinnofridskränkning.
- Jag var där och vittnade i rätten och då avslutade jag med att säga att jag hoppades att de båda skulle få vård, säger
kvinnan.
Bara några månader efter den fällande domen flyttade mannen tillbaka till 41-åringen. Till en början var det lugnt men de senaste veckorna har det återigen hörts höjda röster från deras bostad.
- Därför har jag bara gått och väntat på att det här skulle hända. Antingen att han skulle göra något mot henne eller att hon skulle ta sitt eget liv. Jag har själv hört henne säga att det liv hon lever inte är värt att leva, säger kvinnan.

Om det rör sig om ett mord ifrågasätter grannen hur det kommer sig att en man som dömts till behandling kan tillåtas att bo hos den kvinna som han slagit.
- Han borde åtminstone ha suttit inspärrad fram till dess att behandlingen var över. Man funderar över vilket samhälle vi lever i, säger hon.
Själv var hon bortrest i helgen. Något hon har kluvna känslor inför.
- Om jag varit hemma hade jag kanske kunnat ringa polisen och sätta stopp för det. Å andra sidan är jag glad att mina barn slapp uppleva det här, säger hon.

Daniel Siksjö
026-159630
daniel.siksjo@gd.se

Mer läsning

Annons