Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vidgade vyer på årets Bostadsvecka

GÄVLE För första gången är ett av seminarierna på Bostadsveckan i Gävle utlokaliserat. De som vill veta mer om hållbar stadsutveckling i praktiken får göra det i Hammarby Sjöstad i Stockholm.

Annons
- Hammarby Sjöstad är exempel på något som finns i många städer. Lyxiga lägenheter, och dyra, och ändå har man byggt så förbaskat slarvigt, förklarar professor Bengt Turner, en av de ansvariga för Bostadsveckan, som inleds i dag.

Bostadsveckan arrangeras av Institutet för bostads- och urbanforskning (IBF) i Gävle för åttonde gången.
Liksom tidigare handlar de flesta seminarierna om hyror, upplåtelseformer, byggkostnader och bruksvärdesprincipen.
Men i år försöker man vidga vyerna något, dels genom seminariet om hållbar utveckling, dels genom att ta upp frågan om storstadsutvecklingen.
Sju kommuner, Stockholm, Göteborg, Malmö, Haninge, Botkyrka, Huddinge och Södertälje har fått statliga pengar för att minska segregationen.

- En intressant sak är att storstadspolitiken genomförs genom nätverk. Att lösa problemet med hjälp av en myndighet anser man inte är möjligt, säger professor Evert Vedung vid IBF.
Bland de lokala exempel som ska diskuteras under bostadsveckan finns exploateringen av Alderholmen och försäljningen av hyreshusen i Stigslund, som Bengt Waldemarsson från Gavlegårdarna ska föreläsa om.
Det nya bostadsområdet Sörby ängar ska också visas upp som ett exempel på att det går att bygga till ett kvadratmeterpris på 15 000 kronor.


Mer läsning

Annons