Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Villa Sjötorp fallfärdig? Inte alls! Nu vill Ulrika rädda den unika pärlan

/
 • Trots att trappor och räcken är trasiga är Villa Sjötorp fortfarande en imponerande syn.
 • Ulrika Olsson jämför ytskiktet med kläder och smycken på en människa. Det går att laga eller byta ut.
 • Torntaken har mönster av blad i blänkande zinkplåt.
 • Korintisk kapitäl – från den klassiska, grekiska arkitekturen.
 • Träden i parken ser ut som sagoträd.
 • Runt villan anlades en trädgård med många ovanliga träd.
 • Den svängda trappan leder till en stor salong på övervåningen. Bilden togs 2011.
 • Snickarglädje vid köksingången.
 • Utsmyckningarna är av hög kvalitet, såväl hantverksmässigt som arkitektoniskt.
 • Ulrika Olsson jämför ytskiktet med kläder och smycken på en människa. Det går att laga eller byta ut.
 • Linoleummatta med jugendmönster. Bilden togs 2011.
 • Glasverandan är husets hjärta. Bilden togs 2011.
 • Trappan leder till en stor salong på övervåningen. Bilden togs 2011.
 • Villa Sjötorp 2011. Då fanns balkongräcket och trapporna kvar.
 • Ulrika Olsson jämför ytskiktet med kläder och smycken på en människa. Det går att laga eller byta ut.
 • Karta över området.

Villa Sjötorp är en unik byggnad med preciserade värden, fastslaget genom åren i flera inventeringar och utredningar. Trots det vill ägaren Gävle Hamn riva villan.
Det finns rykten som påstår att Villa Sjötorp är fallfärdig. Men enligt Ulrika Olsson och Stefan Källberg stämmer det inte alls. Tvärt om är timmerstommen i gott skick.

Annons

För byggnadsantikvarien Ulrika Olsson har Villa Sjötorp alltid varit känd som en av de allra bäst bevarade sommarvillorna på Norrlandet. Till både ålder och karaktär. När hon fick veta att det hade lämnas in en rivningsansökan blev hon bestört.

– Det får ju bara inte hända! Säger hon bestämt och ser mig rakt in i ögonen.

– Villa Sjötorp är en unik byggnad med preciserade värden och länsstyrelsen har slagit fast att den är av byggnadsminnesklass. Det finns ingen byggnad som liknar Villa Sjötorp, varken på Norrlandet eller nationellt sett.

Läs även: Byggnadskonsulten: "Obegripligt varför inte Villa Sjötorp får vara kvar"

Länsmuseet försöker sprida information om Villa Sjötorp genom sociala medier som bloggar, instagram och facebook. Det har gjort att fler människor hör av sig.

– Många är oroliga och ledsna och undrar vad som håller på att ske och framför allt vad de kan göra för att hjälpa till. Länsmuseet har lämnat ett remissvar där vi motsätter oss en rivning. Tyvärr är det många som tror att ärendet redan är avgjort, men än är alltså inget bestämt.

En rivningsansökan lämnades in av ägaren Gävle Hamn i somras och den unika sommarvillan som finns i så många Gävlebors hjärtan är hotad. Igen. Första gången var på 70-talet då ett stålverk försökte tränga bort villan. Då bildades sällskapet Sjötorps Vänner som tog sig an att underhålla fastigheten och hålla öppet för allmänheten. Skolor och förskolor åkte dit på utflykter och många konstnärer satt i den unika parken och skapade. 2006 sade hamnen upp sällskapets hyreskontrakt.

– Villa Sjötorp upptar en minimal yta av hamnens totala område, säger Ulrika Olsson. Därför har jag svårt att förstå hamnens ovilja till ett bevarande. Villan är från 1800-talet, utformad som en magnifik villa i fransk renässansstil. Den saknar motstycke. Men nu står den uppsatt på Svenska Byggnadsföreningens "Gula lista" över kulturhistoriskt värdefulla byggnader som hotas av rivning och vanvård. Villa Sjötorps öde är alltså känt i hela Sverige.

Debatt: Vad händer nu med Villa Sjötorp?

Rykten går om att villan är fallfärdig, men enligt henne stämmer det inte. Skadorna är till största delen ytliga och beror på bristen av underhåll. Ett åtagande som varje fastighetsägare är skyldig att se till enligt lagen.

– Gamla hus tål mycket mer än många tror. Till underhåll hör att tömma hängrännor, sopa av taket och rensa sly. Hade det gjorts hade huset varit i ett helt annat skick i dag och då hade kostnaderna sett annorlunda ut. Enligt den senaste oberoende utredningen ligger kostnaderna för byte av uttjänta delar, som till exempel rötskadat virke, endast på 36.000 kronor.

Vi åker dit för att se på villan med våra egna ögon. Snön ligger vit på marken och gnistrar i solen. Träden i parken ser ut som sagoträd. Fönster och dörrar är igensatta och trappor och räcken är trasiga, trots det är villan en imponerande syn. Den sträcker sig stolt mot skyn, men ropar samtidigt desperat på hjälp.

– Ytskiktet som syns på ett hus kan jämföras med kläder och smycken på en människa, förklarar Ulrika. Det är till för att skydda kroppen men har också ett estetiskt syfte. Ytskiktet går att laga eller byta ut. Under ytan på Villa Sjötorp finns en välbevarad timmerstomme som är i dokumenterat bra skick.

Ulrika blev förvånad när hon hörde att en politiker i det nya alliansstyret i Gävle beklagade sig över hur den förra koalitionen hade skött ärendet Villa Sjötorp.

– Jamen gör om och gör rätt nu då! De har ju fått världens chans. Det handlar bara om planering och de skulle vinna många Gävlebors hjärtan.

Hon påminner om att en rivning är oåterkallelig. Hon har inte träffat någon som ångrar att vi räddade Gamla Grand och fängelset. Ingen som sörjer att vi inte har p-hus på de tomterna i dag.

Många undrar vad de kan göra för att hjälpa till. Vad har du för råd till dem?

– Låt er höras så mycket ni bara orkar. Gå med i facebookgruppen Rädda Villa Sjötorp, den hade 4500 medlemmar häromdagen. Skriv insändare, tala om för politikerna vad ni tycker. Ett problem är ju att ägaren inte vill ha huset kvar, men det finns säkert andra förslag? Framför allt ska man höra av sig till samhällsbyggnadsnämnden. Det är där som beslutet kommer att tas och det sker tidigast i mars.

Läs även: Ett franskt lustslott i Gävle

Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner Gefle Dagblads nya app här, till Iphone eller till Android!

Mer läsning