Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Visst finns det pengar att spara

Drygt 19 000 personer över 65 år bor i Gävle och här finns både de som har gott om pengar och de med låg pension. Men hur är det med pensionärsrabatter?

Dåligt, som det ser ut. Även om gratis busskort är populärt och det lönar sig att leta rabatter när det gäller andra resor.

Annons

Nej, pensionärerna i Gävle är inte en grupp som prioriteras när det gäller inköp eller aktiviteter.

Konserthuset har slopat sina pensionärsrabatter för flera år sedan. Brynäs har inga rabatter men hos SAIK kan man vid vissa matcher spara en eller ett par tior.

Eckerö Linjen tog bort sina pensionärsrabatter för ett par månader sedan.

Ica Maxi i Hemlingby ger fem procents rabatt på tisdagar medan Coop slopade sina pensionärsrabatter för fem år sedan när kortet med upp till fem procent på inköp infördes. En del frisörer har specialpris men lunchställen med rabatt verkar vara få.

Mycket uppskattat är busskortet, gratisresor från 65 år i stan. Och det är bra - i många kommuner är åldersgränsen satt till 75 år. Kommunen erbjuder också skollunch för 50 kronor på Stenebergsskolan och Stora Sätraskolan.

Största pensionärsföreningen PRO, där en fjärdedel av Gävlepensionärerna är medlemmar, har en del förmåner kopplade till medlemskapet. Som medlem får man till exempel Smart senior, ett kort som ger en del rabatter.

Är du duktig på att utnyttja pensionärsrabatter?

– Nej, svarar Sune Eriksson, ordförande i PRO Gävleborgsdistriktet.

PRO har 17 400 medlemmar i länet, 5 000 av dem i Gävle.

– Varje förening gör egna avtal så det varierar. Många bryr sig inte alls om rabatter. Som i Hille där jag är medlem. Där har vi inga avtal men medlemsantalet ökar ändå.

Sune Eriksson säger att precis som andra föreningar har PRO bra erbjudanden, till exempel på försäkringar.

– Vår hemförsäkring är den enda som ersätter stöld när man lämnat ut nyckel till hemtjänsten eller på äldreboendet. Det är en viktig bit när det gäller inbrott eller åverkan för det har ju hänt rätt mycket.

För de som gillar att resa finns en hel del. Och det gör många i den här åldersgruppen.

SJ och Swebus har rabatter. Det har också vissa hotell och reseföretag men där är det ofta svårt att se om just de är mer förmånliga än andra extraerbjudanden. Här har pensionärsföreningarna verkligen nappat och erbjuder en hel räcka med resor för sina medlemmar, från endagsturer till långt bort.

– Är det något pensionärerna gör så är det att resa. Väldigt många föreningar har väldigt mycket resor, säger Sune Eriksson.

Bara i PRO Hille med sina 482 medlemmar planerar 18 resor under det närmaste året från Trondheim till Mallorca plus båtkryssningar, endagsturer...

– Nu senast var vi i Örebro på vinresa men så har vi ju Ingemar Persson som medlem som alltid jobbat med resor, säger Sune Eriksson.

Mer läsning

Annons