Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vittne efter vittne tog tillbaka vad de sagt

STOCKHOLM Vittne efter vittne tog i går tillbaka det de tidigare sagt i polisförhören.
Förutom 18-åringen är ingen av de andra utpekad som delaktig i dödsmisshandeln av Marcus Gabrielsen. Ändå ljusnade det något för åklagaren.

Annons
Sju vittnen hördes i går. En av dem, 19 år gammal, har tidigare varit misstänkt tillsammans med de tre åtalade. I polisutredningen har han sagt att han är säker på att samtliga var med och jagade Marcus innan han med hög hastighet far in i väggen och faller till marken för att sedan bli sparkad till döds.

Till polisen har han också sagt att han sett åtminstone en av dem ge Marcus en hård spark. Det tog han också tillbaka i går, liksom att 18-åringen klagat över ont i foten efter att ha sparkat.
Kammaråklagare Anne-Marie Sjöberg pressade 19-åringen en del innan hon gav upp.
- Men de här uppgifterna har du ju återkommit till flera gånger i polisförhören. Är det fel i förhöret? undrade hon.
Åklagarens frustration ökade med förhören medan försvararna på andra sidan rättssalen såg alltmer lugna ut.
En av de åtalade 19-åringarna tog sig i går igenom rättegången med en till synes säker attityd och förstulna leenden.

- Det där stämmer inte, sa nästa vittne om uppgiften att han ska ha sett vem som slet och drog i Marcus när han försökte fly.
Men det var Marcus föräldrar, Ewa-Britt och Oddvar, som såg mest bistra ut i går.
- Det här känns inte bra, säger Oddvar Gabrielsen.
Inget av sex vittnen i följd kunde säga att de sett någon av de tre jaga Marcus över gatan, knuffa honom in i väggen, slå eller sparka honom.
Målsägandebiträdet Thomas Öberg var ändå hoppfull.

- Jag noterar att flera vittnen plötsligt har tappat minnet och inte vill kännas vid det de sagt i tidigare förhör. Det går inte att dra någon annan slutsats än att de undanhåller uppgifter, antingen för att dölja egen inblandning eller för att skydda gärningsmännen, säger han.
Men även om det inte går att fastställa vem som gjort vad kan samtliga åtalade ändå bindas till platsen vid misshandelstillfället. Därför tror Thomas Öberg på en fällande dom.
- De kan fällas så länge åklagaren kan styrka att de agerat tillsammans och i samförstånd och att de haft uppsåt att döda. Och sparkar man så oerhört hårt som man gjort här, då har man det - ett så kallat likgiltighetsuppsåt.
Han är övertygad om att fler än de tre åtalade har varit inblandade i misshandeln, en övertygelse han delar med Tomas Martinsson, en av de åtalades försvarare.

- Ingen normalbegåvad människa som suttit och lyssnat här kan inbilla sig annat än att det finns fler gärningsmän, säger Tomas Martinsson.
Med gårdagens sista vittne, rättsläkaren Henrik Druid, flyttade åklagaren fram sina positioner.
I förhöret sa Henrik Druid att Marcus otvivelaktigt avlidit av mycket kraftigt våld mot en särskild punkt under bakhuvudet. Henrik Druid undanröjde helt försvarsadvokaternas teori om att Marcus kunde ha avlidit efter skadorna av att ha ramlat in i väggen.

- Skadorna i pannan har inte gett någon motsvarande skallfraktur. Träffen måste komma underifrån i bakhuvudet. Om Marcus skulle ha fått skadan i ett fall hade han behövt falla rakt ner mot ett utstående föremål som träffar bakhuvudet, sa Henrik Druid.
Skadan har sannolikt uppkommit genom sparkar.
- Det är väldigt rimligt eftersom det inte går att få den kraft som krävs med knytnävsslag. Det är rejäla sparkar som krävs, sa Henrik Druid.
Thomas Öberg var nöjd med dagens sista vittnesmål.

- Det visade klart och tydligt att Marcus blev ihjälsparkad. Det är min förhoppning att de åtalade döms för mord, säger Thomas Öberg.
Rättegången fortsätter på måndag.
Sofia Öhlander
026-15 96 17
sofia.ohlander@gd.se

Mer läsning

Annons