Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bessemerblåsningen fyller 150 år

Annons

Vid Edskens strand i Hofors ligger Sandvikens vagga. Det är tack vare den lyckade Bessemerblåsningen som Göran Fredrik Göransson kunde bygga upp Sandvikens jernverk och Sandviken.

Engelsmannen Henry Bessemer som teoretiskt kom på att genom att blåsa luft i flytande tackjärn bildas smidbart stål, lyckades aldrig själv praktiskt visa att det fungerade. Bessemer sålde sitt patent och Göran Fredrik Göransson som ägde Högbo bruk och Edske masugn köpte en femtedel av patentet för 2 000 pund 1857. En ångmaskin köptes in som blåste in luften i järnsmältan, men de första proven gick dåligt. Samtidigt hotades Högbo bruk av konkurs, men ett lån på 50 000 kronor räddade situationen. Arbetarna provade med olika längd på blåsningen och luftmängd och den 18 juli lyckades man för första gången få fram ett smidbart stål.

Göran Fredrik Göransson var inte själv på platsen, utan i Högbo och firade sin namnsdag när han fick beskedet och den 18 juli har sedan blivit en märkesdag i stålets historia. Metoden utvecklades vid Edsken och 1862 bildade Göransson Sandvikens Jernverks AB, i dag Sandvik.

Jubileet uppmärksammades vid Sandviks bolagsstämma och även i personaltidningen. Men Sandvik kommer att spara sitt stora firande till 2012 då Sandvik firar 150 år.

Den lyckade Bessemerblåsningen kommer att firas vid Edske masugn där kommunen i samarbete med hembygdsföreningen och länsmuseet uppmärksammar händelsen. Elvert Eriksson medverkar och ger historiska tillbakablickar och ett par personer som bodde vid Edske masugn under tidigt 1900-tal ska berätta om livet vid masugnen.

I dag finns på platsen en mindre kopia av den konverter som användes vid stålframställningen och masugnsruinen har bevarats.

Källa: Bruks- och Bergsmansliv i Hofors-Torsåker, av Ingvar Dandanell

Mer läsning

Annons