Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elever tågade för sin kamrat

/
  • De båda lärarna, Catrin Johansson och Ullacarin Lindström Ahlén ledde protestmarschen från Björkhagsskolan. Foto: Nick Blackmon
  • Enayatullah Adel var samlad under protesten och hoppas att den ska förmå Migrationsverket att ändra sitt avvisningsbeslut. Foto: Nick Blackmon

HOFORS Elever och lärare från Björkhagsskolan demonstrerade i går till stöd för sin utvisningshotade kamrat, Enayatullah Adel. Han kommer från Afghanistan och hotas av utvisning.
- Jag riskerar att dödas då min bror var aktiv i kriget, säger han.

Annons
Som GD tidigare beskrivit kom Enayatullah Adel som ensam flykting från Afghanistan till Sverige. Han började på Björkhagsskolan och går nu sista året på samhällsvetenskapliga programmet.
Under sommaren slogs alla hans drömmar om en framtid i Sverige i kras. Då beslutade Migrationsverket att alla flyktingar från Afghanistan och Irak inte längre behöver skydd. Båda länderna anses säkra nog för att de asylsökande ska kunna återvända hem.
Men Enayatullah Adel håller inte med. Han kommer från en region nära gränsen till Pakistan där talibanerna har ett starkt stöd.
Han bror deltog aktivt i kriget och därför har han många motståndare som vill se honom dödad.
- Det finns ingen möjlighet för mig att åka hem, säger han.
I går gick flertalet av eleverna från gymnasiet i en kraftfull manifestation mot utvisningsbeslutet av deras kamrat, Enayatullah Adel. Med banderoller som Omänskligt, Låt Adel stanna, och Ta ut mig i stället, tågade de från skolan till centrum där bland annat hans lärare sedan flera år, Ullacarin Lindström Ahlén, talade om varje människas rätt till trygghet och krävde att avvisningshotet mot Enayatullah Adel skulle undanröjas.
- Migrationsverket vill ödelägga för så många som just börjat anpassa sig och känna trygghet och beslutet att skicka tillbaka asylsökande till Afghanistan och Irak måste rivas upp, sa hon.
Riksdagsman Raimo Pärssinen kände sig stolt över att skolan visade stöd och solidaritet för sin kamrat.
Samtidigt betonade han vikten av att värna asylrätten och det orimliga i att skicka tillbaka Enayatullah Adel till oroligheterna i östra Afghanistan.
En av hans kamrater, Albors Rafigh, läste en dikt och var glad över att så många ställde upp och ansåg att beslutet om avvisning var djupt orättvist.
- Det är sjukt, jag fattar inte vad man håller på med, han är ju svensk, anpassad till oss, påpekade Jimmy Lindqvist, elev på skolan och som spelar basket i samma lag som Enayatullah Adel.
Enayatullah Adel avslutade med att tacka alla sina kamrater för stödet som betyder mycket för hans fortsatta kamp för rätten att få stanna i Sverige.
I kväll, torsdag, ordnar Kulturskolan en konsert på Folkets hus med sång och dans i protest mot avvisningsbeslutet. I samband med konserten samlar eleverna in pengar till hjälp för en advokat till Enayatullah Adel.

Mer läsning

Annons