Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En lyckad vårdmodell

HOFORS Den 4 oktober har de anställda inom hemtjänsten på Hesselgrenska haft Hoforsmodellen i ett år. Personalen ser bara fördelar. - En bra sak är att man kan anpassa sitt arbete till familjens situation, säger Agneta Lillsund som valt heltid.

Annons
Hoforsmodellen innebär att de anställda inom vård och omsorg får möjlighet att välja sysselsättningsgrad och styra sin arbetstid.
För personalen blev det ett lyft. De 36 anställda inom norra och södra hemtjänsten har i snart ett år haft ett eget tvättstugeschema. Problemen är få, fördelarna desto fler.
Agneta Lillsund valde att gå upp till heltid och hon ser ingen direkt skillnad i arbetstid. Orsaken är att all obekväm tid går in i en timbank. Den kan hon själv reglera, antingen som pengar eller ledig tid. Varje anställd får ha en timbank på maximalt plus 200 timmar och minus 25 timmar.

Själv har hon har valt att minska barnomsorgskostnaderna genom att välja ledig för- eller eftermiddag utifrån hur maken jobbar.
- Jag tycker man får mer i plånboken utan att det är mer jobb, säger hon.
Rosita Hallström har en make som jobbar många helger. Förr stämde det så illa att de sällan var lediga samtidigt. Nu är det skillnad.
- Nu kan jag passa in så att vi är lediga tillsammans, säger hon.
De båda samordnarna Birgitta Kjellviks Holm och Kristina Thysell har inte haft några svårigheter att skapa ett bra schema. Men det tar mycket tid.
Båda beräknar att de lägger ner en veckas arbetstid varje gång som schemat läggs för en ny tioveckorsperiod.
- Egentligen är det väl mest synd om våra vikarier som får mindre jobb, säger de.

Genom att personalen själv får bestämma finns möjlighet att teckna sig för lediga skift och på så sätt få fler timmar till timbanken som kanomvandlas till pengar eller ledighet.
Möjlighet finns också att teckna sig för dubbelskift, förmiddag och kväll.
- Timmar som vi kan utnyttja till lite längre sammanhängande ledighet när vi ändå har vår lediga dag, säger Rosita Hallström.
Två veckor har de anställda på sig för att samsas om sina arbetstider under perioden. Då blir det mycket pusslande, men i regel flyter allt bra - man ger och tar.
- Problemet är helgerna, alla vill jobba helg då vi har timbankssystemet, säger Birgitta Kjellviks Holm.
En risk med systemet är att vårdtagaren riskerar möta fler nya ansikten med Hoforsmodellen då de anställda kan arbeta mer flexibelt.
- Det har vi uppmärksammat och på sikt ska vi arbeta för att vårdtagaren ska få möta färre nya ansikten, säger Kristina Thysell.

Ulf Granström
026 - 15 96 23
ulf.granstrom@gd.se

Mer läsning

Annons