Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här byggs Hofors nya lekplats

/

Två nya lekplatser blir det i Hofors kommun, en i Hofors tätort och en i Torsåker. Hur många lekplatser som försvinner återstår att se.

– Min utgångspunkt är att kommunen ska behålla så många som möjligt, säger Xamuel Halfvars, V.

Annons

Det var en utredning som bygg- och miljökontoret gjort som på måndagen mynnade ut i ett kommunstyrelsebeslut om att bygga de båda lekplatserna.

Efter dialogmöten med allmänheten och kontakter med Hofors föräldraförening för bättre lekplatser har två platser pekats ut som de mest lämpliga.

I Hofors handlar det om ytan intill Centralgatan mitt emot det så kallade Centralfängelset och i Torsåker om Särstaparken bakom Torsåkers Mack & Fritid.

I Hofors får lekplatsen en modern utformning med bland annat en elektronisk klätterställning och materialen blir i stor utsträckning gummi, stål och plast. I Torsåker blir det däremot en mer traditionell inriktning. Den lekplats som redan finns i Särstaparken tas bort.

Båda lekplatserna kommer att förses med grillar och picknickbord.

Hur lekplatsfrågan skulle lösas har varit en långkörare inom kommunen.

– Jag är glad för att det här äntligen är bestämt. Det här blir jättefina samlingsplatser för våra barnfamiljer, något vi saknat under lång tid, säger kommunalrådet Marie-Louise Dangardt, S.

Vänsterpartisten Xamuel Halfvars har engagerat sig för bättre lekplatser.

– Jag är jättepositiv. Jag har varit med i processen tillsammans med föräldraföreningen och som jag uppfattat det så har man verkligen tagit hänsyn till vad föräldrarna tyckt, säger han.

Slutnotan för lekplatserna beräknas landa på 3,7 miljoner kronor. Kostnader för skötsel och underhåll ska rymmas inom befintlig budget. Nu startar också en översyn av resterande lekplatser i kommunen, som är över 50 till antalet.

– Min utgångspunkt är att kommunen ska behålla så många som möjligt men det är ju en kostnadsfråga, säger Xamuel Halfvars.

De nya lekplatserna ska stå klara nästa sommar.

Mer läsning

Annons