Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hofors kommun svarar på JO-kritik

Hofors kommun har nu svarat Justitieombudsmannen, JO, med anledning av förre kommuntjänstemannen Pär Åslunds anmälan.
Kommunen anser att den kritik som riktats mot Pär Åslund varit berättigad.

Annons

Pär Åslund kritiserades av sina överordnade och kallades illojal då han använde sin arbetsdator för att skriva en insändare till en tidning.

Han fick även kritik för att ha använt sin flextid felaktigt och för att i strid med närmaste chefs besked ha lämnat ut arbetsmaterial till en utomstående.

Eftersom kritiken enligt Pär Åslund saknade grund och därmed kränkte meddelar- och yttrandefriheten gjorde han en JO-anmälan.

Anmälan innehöll också en anklagelse om att kommunen medvetet undanhållit eller fördröjt utlämnandet av allmänna handlingar.

I det svar som kommunstyrelsen i Hofors lämnat till JO vidhålls att kritiken mot Pär Åslund varit berättigad. Pär Åslunds rätt att skriva insändare har aldrig ifrågasatts och därmed har inte heller hans meddelar- eller yttrandefrihet kränkts, menar kommunstyrelsen. Däremot medges att kommunen ”oavsiktligt tagit alldeles för lång tid på sig för att lämna ut en handling”.

Det rörde sig om en handling om flextidstillämpning från 1970-talet och kommunen konstaterar att man ”har att se över sin förvaring av äldre handlingar”.

Mer läsning

Annons