Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hofors vill ta emot färre flyktingar

Socialchefen i Hofors, Jan Bornestig, föreslår att kommunen tar emot färre flyktingar nästa år.
– Vi behöver ta en paus och fokusera på de som redan finns här, säger han.

Annons

Hofors kommun har ett avtal med staten som säger att kommunen ska ta emot 45 flyktingar årligen. Avtalet går dock ut vid årsskiftet och nu är socialtjänstens rekommendation att minska mottagandet till 38 flyktingar nästa år.

Hofors har dock redan ett avtal om 23 ensamkommande flyktingbarn med permanent uppehållstillstånd, PUT, och eftersom dessa får räknas av från det totala antalet så blir följden att bara 15 nya kommer att tas emot 2011 enligt förslaget.

Bland de 236 vuxna flyktingar som Hofors kommun tagit emot de senaste fem åren är det i dag bara 34 personer som man med säkerhet vet har egen försörjning och det mot resterande som fokus måste riktas på nu, menar Jan Bornestig.

– Vi måste försöka få ut den här gruppen i jobb, säger han.

Det var i samband med kommunfullmäktiges sista sammanträde under mandatperioden som Jan Bornestig informerade om flyktingmottagningen i kommunen och han kunde komma med positiva besked när det gäller ekonomin för verksamheten.

Ett underskott på fem miljoner kronor 2009 vänds till ett överskott på runt en miljon 2010. Då har kommunen haft startkostnader för de ensamkommande flyktingbarnen varför prognosen för nästa år ser än mer gynnsam ut.

Mer läsning

Annons