Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hoforselever vill läsa hemma

HOFORS Hälften av Hofors blivande gymnasieelever söker till Björkhagsskolan. Det är samhällsvetenskapliga programmet som lockar.
- Dit har 27 elever sökt i första hand till de 25 platserna, säger kommunens studie- och yrkesvägledare, Stefan Andersson.

Annons
Hoforsungdomarna sviker inte hemortsalternativet när de söker till gymnasiet. Av de 156 eleverna har 74 sökt till Björkhagsskolan.
Främst är det samhällsvetenskapliga och naturvetenskapliga programmet som drar, liksom elprogrammet. 19 elever har naturvetenskapliga programmet som förstahandsval. Lika många har sökt till programmet i andra hand. Totalt ska 26 platser besättas.
Även elprogrammet har fler sökande än platser - 14 sökande till tolv platser.
Tema Design, Hofors tekniska program, med en mer praktisk inriktning har sex sökande till tolv platser, men hela 13 sökande i andra hand.
- Här tror jag att vi kan räkna med en full grupp, säger Stefan Andersson.

Ett problem sedan några år är handelsprogrammet med få sökande. Till programmets 17 platser finns bara sju sökande och Stefan Andersson befarar att det kan bli många tomma platser.
13 elever har sökt till olika friskolor varav två till Göranssonska gymnasiet i Sandviken. Andra program som lockat många sökande är fordonsprogrammet med 13 förstahands sökande och estetiska programmet med tio elever.
Knappt 20 elever är enligt höstbetygen inte behöriga till ett nationellt program då de saknar godkända betyg i något av kärnämnena, svenska, matematik och engelska. Det är bättre än på flera år och Stefan Andersson räknar med att antalet kan halveras då många elever säkert hinner läsa upp sina betyg under våren.

Ulf Granström

Mer läsning

Annons