Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Industriskola storsatsar

HOFORS Hofors Industriskola byggs ut för 1,6 miljoner kronor. Samtidigt investeras 400 000 kronor i inventarier och utrustning.
- Vi tror att det här ska bli en attraktiv utbildning, där man också får ta körkort, säger kommunalrådet Marie-Louise Dangardt.

Annons
I höst startade Hofors Industriskola för att klara efterfrågan på välutbildad arbetskraft hos ortens större företag. Satsningen bygger på ett samarbete mellan flera av de stora företagen och kommunen.

Förutom den teoretiska utbildningen ska eleverna även erbjudas praktik på företagen.
- Vi vill utveckla en behovsanpassad utbildning, säger Marie-Louise Dangardt.
För att få ändamålsenliga lokaler med teori och praktik i samma lokaler ska nuvarande industrilokaler byggas ut för 1,6 miljoner kronor för att stå klara till nästa läsår. 400 000 kronor satsas också på inköp av utrustning. Två elever ska kunna dela på en dator.
För eleverna på Industriskolan innebär utbildningen en samlad skoldag. Alltså mer av en vanlig arbetsplats, där man inte pratar om läxor utan arbetsuppgifter. För eleverna blir det inga hemarbeten utan de ska klara alla arbetsuppgifter under den fasta skoltiden.
- Sedan får de mentorer på företagen och deras delaktighet är viktig, säger hon.

Ett viktigt mål med den nya utbildningen blir att förmå fler studiemotiverade elever att söka industriskolan, uppger verksamhetschef Pär Jerfström.
Några jobbgarantier finns inte. Men eftersom eleverna får både praktik och sommarjobb på företagen, anser Marie-Louise Dangardt att chansen för jobb i Hofors efter utbildningen är goda.

Ulf Granström
026 - 15 96 23
ulf.granstrom@gd.se

Mer läsning

Annons