Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Instängsling skadade fornminnesgruvhål

HOFORS Både Pålsbogruvan och Gamla Mossgruvans gruvhål har blivit påverkade i samband med en förbättring av stängslen kring gruvhålen.

Annons
Skog och sly har fällts ner i gruvhålen och förödelsen uppmärksammas nu av länsstyrelsen.
Redan i november förra året skrev GD om den skövling som åsamkats markägaren Anders Holmström, på vars mark Pålsbogruvan ligger. I samband med en förbättring av stängslet kring gruvhålet höggs stora mängder av naturskogen intill gruvhålet ner. Stora alar, björk och gran, som Anders Holmström sparat. Istället för att hugga en smal öppning i skogen runt gruvhålet för nätet blev det helt kalavverkat på en större yta. En hel del träd fälldes dessutom ner i gruvhålet.
Den ansvarige arbetsledaren för arbetslaget menade då att det inträffade var ett misstag och en engångsföreteelse. Dessutom skulle området städas upp och träden tas bort.

I april i år skedde samma misstag vid Stora Mossgruvan på Storbergets gruvområde där skogen också fälldes ner i gruvhålet.
Eftersom de båda gruvhålen betraktas som fornlämningar är det förbjudet att påverka dem på något sätt.
Nu har länsstyrelsens kulturmiljöenhet vänt sig till den som anlitat arbetslaget för att få dels en förteckning över vilka gruvhål som stängslats in och hur skog och sly har hanterats vid de olika gruvhålen.

Ulf Granström

Mer läsning

Annons