Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kocken blev bagare

/
  • Sockerbagare kan Johan Hildenborg titulera sig och han trivs när han gör en av bageriets specialitéer, minttårta. Foto: Lasse Halvarsson

HOFORS Johan Hildenborg är utbildad kock. Men i stället har han blivit bagare och driver sedan den 1 mars Hanssons Konditori i Hofors.

Annons
Han har närt en dröm att öppna eget. Men att det skulle bli ett bageri blev en överraskning.
- Jag fick tillfället och tog det, säger han.
Bara 23 år gammal kan Johan Hildenborg på allvar titulera sig egen företagare och sockerbagare.
Han ska driva Hanssons Konditori i Hofors och stortrivs efter bara två veckor som sin egen. Själv ser han sig som självlärd bagare vid sidan av kockyrket.
- Jag jobbade här i drygt två år innan jag åkte till Norge som kock ett år, säger han.
Jan-Erik Hansson, som drivit Hanssons Konditori i Rubinen sedan 1980 och jobbat som bagare i 32 år, ville trappa ner. Nu är han kvar som bagare, men slipper ansvaret.
- Det är skönt, man slipper den oro som alltid finns över att få det att fungera, säger han.

Johan Hildenborg kommer att fortsätta i den väl inarbetade stilen, åtminstone i början.
Han tror att han på sikt kan satsa lite mer på enklare lunchrätter, men här är det redan trångt.
- Det finns många matställen i Hofors, säger han.
Johan Hildenborg tycker att bagaryrket skiljer sig markant från jobbet som kock. Inte minst stressen som är betydligt värre för en kock.
- Man kan ju inte stressa på brödet, utan det måste få ta den tid det tar, säger han.
Han är inte orolig för det ansvar som följer med ett eget företag och fem anställda. I stället ser han fördelar. Nu får han själv bestämma, men han tycker att det gärna fick vara mindre pappersarbete.
Ett problem som Johan Hildenborg ser och som gäller för alla bagerier är att kunna anpassa dagens bak mot efterfrågan. Ingen vill att kunderna ska sakna vad de frågar efter och samtidigt ska brödet säljas dagfärskt
- Men det är något man får leva med, säger han.

Han är också glad att Jan-Erik Hansson jobbar kvar som bagare. Jan-Erik tar morgonskiftet då han börjar strax före fem. Själv brukar Johan Hildenborg komma framemot halv sex och han tycker att den halvtimmen är mycket värd.
- Jag har ju också glömt bort en del, men jag finslipar bakningen hela tiden, säger han.

En av bageriets specialitéer är en minttårta med strösselgarnering som Jan-Erik Hansson tagit fram. En delikatess som går bra i Hofors. Sedan är semlorna naturligtvis viktiga under vintern från nyår till påsk. Ett år som i år då påsken kommer ovanligt tidigt blir det ett avbräck.
- Om jag själv får välja så är också våra parisersmörgåsar och pariserkaka riktiga höjdare, säger han, när han lägger strössel på ännu en minttårta.

Ulf Granström
026-15 96 23
ulf.granstrom@gd.se

Mer läsning

Annons