Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krisbudget i Hofors drabbar skolorna

Åtstramningar är temat i Hofors kommuns budget för 2012. Den största posten står Hoforsborna gemensamt för i form av en skattehöjning på 50 öre.

Budgetförslaget innehåller också en besparing på skolan på 3,4 miljoner kronor.

Annons

”Nu har verkligheten kommit ikapp oss.” Så skriver kommunchefen Ulf Strömstedt i en kommentar till budgetförslaget för nästa år.

Det är ont om satsningar men desto mer av besparingar. Den enda större satsning som görs är att centrumförnyelsen fortsätter. 2,2 miljoner kronor kommer att satsas nästa år och lika mycket under 2013 respektive 2014.

Det är i första hand Bergsprängartorget som ska snyggas upp. Egentligen skulle sex miljoner kronor ha satsats redan i år men det fanns det inte utrymme för.

Som GD tidigare berättat går kommunen back med 13 miljoner kronor 2011, allt inräknat, medan verksamheterna går 20 miljoner kronor back. Det är bakgrunden till att budgetförslaget ser ut som det gör.

Skattehöjningen kommer att ge en förstärkning av kassan på nio miljoner kronor. Därutöver sparas 3,4 miljoner kronor på barn- och utbildningsnämnden.

Enligt budgetförslaget kommer det att ske en minskning av personalstyrkan inom förskola och skola men kommunalrådet Marie-Louise Dangardt, S, är ändå inte säker på att det blir så.

– Det finns andra saker att spara på också, säger hon.

Den konsekvensanalys som medföljer budgetförslaget är dock mycket tydlig när det gäller följderna av besparingarna:

”Minskning av lärartätheten, större klasstorlekar och mindre resurser till särskilt stöd är några av de åtgärder som krävs i och med besparingskravet. På grund av dessa åtgärder är risken överhängande att vi inte kan fullgöra vårt uppdrag enligt skollagen, att alla elever ska beredas möjlighet att nå kunskapskraven.”

Budgetförslaget innehåller också en besparing på Stjärnfallets förskola, som inte kommer att hålla öppet till våren, samt på Hoforshus Fritid som kommer att få minska på personalen. Syftet där är att även fortsättningsvis kunna hålla alla fritidsanläggningar öppna, fast med ökat inslag av brukarmedverkan.

Enligt Marie-Louise Dangardt är det respektive nämnd som får ta de beslut som krävs för att få verksamheten att rymmas inom fastställda ramar.

Kommunstyrelsen ska ta beslut om budgeten på måndag och därefter är det kommunfullmäktige som tar det definitiva beslutet i december.

Politiskt är förslaget förankrat hos en stor majoritet i fullmäktige.

– Vi står inför ett hårt arbete. Verksamheten måste anpassas till den ekonomi vi har. Det är jättetråkigt men det är så det är. Alla verksamheter är synade och det ska vi fortsätta med, säger Marie-Louise Dangardt.

Budgeten innehåller också tidigare kända förslag som att varm mat ersätts av kall eller fryst inom hemtjänsten och att alternativa driftsformer kan bli aktuella inom omsorgen.

Mer läsning

Annons