Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ras för Ovako – vinsten utraderad

/
  • Från Ovakos stålverk i Hofors, som är företagets största.

Ovakos försäljning sjönk med 28 miljoner euro (över 250 miljoner kronor) i det första kvartalet 2016 och vinsten före skatt sjönk till under en miljon euro. På plussidan ses en svag uppgång för orderingången.

Annons

Uppdaterad 10.10

Ovako fortsätter att anpassa verksamheten efter den svaga världskonjunkturen. Omstruktureringsprogrammet som ska sänka kostnaderna med 45 miljoner euro årligen till 2018, och där bland annat stängningen av Forsbackafabriken ingår, går enligt plan. Jämfört med samma period förra året är antalet anställda 133 färre och kostnaderna fyra miljoner euro lägre.

– Arbetet med att genomföra omstruktureringsprogrammet genomsyrar organisationen. På de flesta av våra anläggningar pågår dessutom arbete med att identifiera och genomföra ytterligare effektiviseringar, säger Marcus Hedblom i en kommentar till rapporten.

Det räcker dock inte för att kompensera för den minskande efterfrågan. Intäkterna minskade med 28 miljoner euro (tolv procent) till 201 miljoner euro, det vill säga knappt två miljarder kronor. Detta trots att försäljningen inom Ovako Metals (före detta Tibnor) – som är en del av Ovako sedan andra kvartalet 2015 – ökat på intäkterna med sex procent.

Vinsten före skatt sjönk från nio miljoner euro till under en miljon.

Orderingången ökade dock med två procent och kan ses som en indikation på att botten är nådd. En annan positiv trend är att antalet olyckor som resulterat i sjukskrivning minskat med 25 procent det senaste året.

– Ovako har fortsatt att utveckla sin verksamhet under det första kvartalet 2016 för att bättre kunna konkurrera på den utmanande världsmarknaden. En svag industrikonjunktur och ökande import i Europa ställer högre krav på Ovako inom såväl produktion som försäljning, säger koncernchefen Marcus Hedblom.

Enligt Marcus Hedblom minskar efterfrågan från olja och gas- respektive kullagersegmenten och även den finska marknaden var svagare än föregående år. Däremot sågs en starkare efterfrågan för komponenter till lastbilar.

– Vi förväntar oss att marknaden för komponentstål i Europa kommer präglas av fortsatt osäkerhet under andra kvartalet 2016. Ovakos leveranser under andra kvartalet förväntas vara i linje med motsvarande kvartal föregående år, säger Marcus Hedblom.

Mer läsning

Annons