Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skola saknar utrymningsväg

HOFORS Det saknas utrymningsväg för en del mellanstadieelever på Hagaskolan och även brandlarm i de ombyggda lokalerna. Bristen uppmärksammades redan i oktober förra året. Men ännu inget har åtgärdats och nu har bristerna anmälts till Arbetsmiljöverket.

Annons
Vid en skyddsrond i oktober upptäcktes flera större brister i brandsäkerheten vid Hagaskolan. I ett par av de lokaler som har färdigställts för mellanstadieeleverna saknas helt brandlarm. Dessutom finns flera lokaler där inte brandlarmet hörs när dörren är stängd och det är oacceptabelt, anser Jan-Åke Åkesson, skyddsombud för LR.
- När lokalerna byggdes om skulle det också ha installerats en brandtrappa eftersom eleverna på övre våningen nu bara har en utrymningsväg, säger han.
Andra brister i brandsäkerheten är avsaknaden av skyltar och en del av de som finns fungerar inte.
Bristerna redovisades i en miljöanmälan till rektor som ansvarig enhetschef. Han tog sedan upp frågan till Hoforshus AB som har ansvar för lokalerna.
Trots att det gått över fyra månader sedan bristerna uppmärksammades har inget hänt. Därför har Jan-Åke Åkesson anmält bristerna till Arbetsmiljöverket och han är hård i sin kritik.
- Hoforshus struntar i brandsäkerheten, säger han.
Bristen vad gäller en andra utrymningsväg är man väl medveten om på Hoforshus. Det ska bli en brandtrappa på platsen och Hans Hedvall som är ansvarig uppger att det finns en offert ute.
- Vi hoppas att ganska snart ha en trappa på plats, säger han.
Ett problem i sammanhanget är att en brandtrappa ökar risken för inbrott eftersom det kommer att ligga dold på baksidan.
Bristerna i brandlarmet däremot kom som en överraskning för honom.
- Här måste det vara någon miss i kommunikationen, säger han.
Även brandlarmen ska ses över snarast och en träff med räddningstjänsten kommer redan på tisdag.

Ulf Granström
026 - 27 75 93
ulf.granstrom@gd.se

Mer läsning

Annons