Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolbarn misstänks ”boffa”

Skolbarn i Hofors misstänks ha andats in doftsprej i berusningssyfte – ”boffat”. Därför har elevhälsans chef Ingmarie Rönn skickat ut ett brev till föräldrar där hon varnar för effekterna av att boffa.

Annons

– Man kan faktiskt dö av det, säger hon.

En handlare i Hofors noterade att butiken sålde onormalt mycket doftsprej och när det visade sig att det var barn som låg bakom kontaktade han skolan.

Nu har skolsköterskan och elevhälsans chef Ingmarie Rönn skickat ut ett varningsbrev till föräldrar som har barn i klasserna 6–9 i Hofors.

De elever som handlat doftsprej, ibland sex, sju burkar åt gången, har uppgett att de inte vill att det ska lukta illa på toaletten. Men det trodde inte butiksinnehavaren på och det gör inte Ingmarie Rönn heller.

I stället är misstanken att man genom att andas in drivgasen, boffa, vill uppnå berusning.

– Jag tyckte att det var jätteviktigt att få ut information om det här. Sniffning eller boffning kan leda till hjärtstillestånd, om man har otur. Sedan är det förstås skadligt på flera andra sätt, säger hon.

När de gäller de berörda eleverna har skolan hänvisat till kommunens individ- och familjeomsorgsenhet.

Ett annat problem har varit konsumtionen av så kallade energidrycker bland barn och ungdomar i Hofors. Därför har man som på många andra håll kommit överens med handlarna i kommunen om att införa en 18-årsgräns.

En välkommen överenskommelse, tycker Ing-Marie Rönn, som sett hur även överkonsumtion av energidryck kan få obehagliga effekter.

Mer läsning

Annons