Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snäll budgetdebatt i Hofors

Budgetdebatten i Hofors kommunfullmäktige blev snäll. Kanske för att det för ovanlighetens skull fanns pengar att spendera – och samtidigt utrymme att sänka skatten.

Annons

Det var en relativt generös budget som Hofors kommunfullmäktige hade att ta ställning till.

Något som såg helt otänkbart ut så sent som i våras. Då pekade alla pilar brant nedåt och frågan var vilka verksamheter som skulle få ta de största smällarna.

– Ett tag funderade jag på om vi skulle behöva slå igen hela kommunen, sa Sören Bergkvist, V.

Men sedan kom vändnigen, främst tack vare ett uteblivet befolkningstapp, vilket i sin tur bättrade på prognoserna för framtida skatteintäkter ordentligt.

Ett befarat tapp på 100 personer ser i stället ut att landa kring noll, eller till och med ett plus.

– Det är så att man nästan måste hålla i sig, sa kommunalrådet Marie-Louise Dangardt, S.

Som GD berättat tidigare innehåller budgeten bland annat satsningar på skolan på sex miljoner kronor och en förstärkning av socialnämndens budget på åtta miljoner kronor. Därtill sänks skatten med 15 öre nästa år.

Alla ledamöter som debatterade budgeten – utom Pär Åslund, FHT – yrkade bifall till den. Detsamma gällde skattesänkningen, som låg som ett eget ärende.

– Det känns positivt att vi kan göra de här satsningarna och ändå ha utrymme att sänka skatten, sa Hans Backman, FP, vilket också var också var budskapet i de flesta andra ledamöters inlägg.

Från allianspartiernas sida kom ett tilläggsyrkande i form av en viljeinriktning och där framfördes bland annat förslag om att minst 30 procent av fastigheterna i Hoforshus bestånd bör säljas, om att skapa ett trygghetsboende och om att införa lagen om valfrihetssystem, LOV.

Marie-Louise Dangardt menade att många av förslagen redan är på väg att genomföras eller är under utredning. LOV har de rödgröna majoritetspartierna tidigare deklarerat att de är emot.

Mitt i budgetglädjen höjdes dock ett varningens finger av Alf Persson, M.

– Det är fortfarande många saker som måste upp på bordet och vi måste vara beredda att ta lite obekväma beslut också, sa han.

Mer läsning

Annons