Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trygghetsboende planeras i Hofors

Minskningen av platser i särskilt boende på Hantverkarn i Hofors öppnar för ett trygghetsboende i samma hus.

– Den här möjligheten kommer inte en gång till, säger socialchefen Jan Bornestig.

Annons

21 platser kommer under 2011 att försvinna vid särskilda boendet Hantverkarn i centrala Hofors, enligt ett tidigare beslut i kommunfullmäktige. Men i stället för att säga upp lägenheterna och återlämna dem till Hoforshus planerar socialtjänsten för att ett trygghetsboende. Det är en boendeform som hittills inte funnits i Hofors och nu gäller det att ta chansen, menar Jan Bornestig.

– Läget är det bästa tänkbara också. Det är centralt och nära till allt som äldre behöver, säger han.

Trygghetsboendet kommer att omfatta 14 lägenheter och vara avsett för personer över 70 år, som inte har behov av särskilt boende men som på grund av ensamhet, otrygghet och oro inte vill bo kvar i det gamla hemmet. Samtidigt ska bostäderna planeras på ett sätt som möjliggör att en person som får en funktionsnedsättning kan bo kvar.

Personal kommer att finnas på boendet under vissa tider varje dag.

Då återstår sju lägenheter i Hantverkar’n och för dessa föreslås att ett assistansteam – enligt samma modell som i Sandviken – får sin bas i byggnaden och att sex lägenheter upplåts till personer som i dag har personlig assistent och som bor i egna lägenheter.

Den sista lägenheten i Hantverkar’n blir då personalutrymme.

Enligt förslaget skapar detta bland annat möjligheter till kontakter mellan de boende och för de personliga assistenterna kan arbetsmiljön förbättras.

– Personliga assistenter har ett tufft jobb, jobbar ofta ensamma, men med den här lösningen kan man ändra på det, säger Jan Bornestig, som hoppas på ett snabbt politiskt beslut i frågan eftersom förändringsarbetet inom äldreomsorgen – som i hög grad berör Hantverkar’n – redan påbörjats.

Mer läsning

Annons