Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Whiskysatsning i Järnriket

/
  • Björn M. Mohlin i mitten välkomnar whiskytillverkarna Tommy Karlsson och Ove Rönn till Gammelstilla och det gamla tegelmagasinet.foto: ulf granström

GAMMELSTILLA Mackmyra Whisky får konkurrens av ännu en brukstillverkad helsvensk whisky - Gammelstilla Whisky.
Tio entusiaster från trakten ska bilda bolag och snart kan pannorna puttra med den ädla drycken. - Våra planer är att ha igång en pilotproduktion under 2006, säger Tommy Karlsson, en av gruppens kontaktpersoner.

Annons
Gästrikland är på väg att bli en whiskymetropol.
Först kom Mackmyra Whisky som lagom till jul släpper sin lagrade whisky till köparna. Whisky är också en dryck som har många entusiaster.
Nio personer fråm Hofors/Torsåkers-regionen har tillsammans med en stockholmare pratat längre om en egen tillverkning. Förra sommaren började planerna ta form och nu ska de bilda bolag. Arbetsnamnet är Whisky i Järnriket.

- Men i framtiden blir det troligen ett namn med anknytning till Gammelstilla bruk, säger Tommy Karlsson.
Arbetet med tillstånd och lokal har kommit igång och lokaliseringen blir i det gamla tegelmagasinet i Gammelstilla. Gruppen av entusiaster har räknat med att med egna medel få igång pilotanläggningen och prova sig fram till en egen maltwhisky. En anläggning som ska producera 30 till 50 liter färdig sprit varje destillation.
- Det ska bli en svensk single malt whisky utifrån vårt recept, säger Ove Rönn.
Men de är medvetna om att det kommer att bli många försök innan receptet är klart. Allt bygger på naturliga råvaror. Vattnet kommer från egen brunn som finns under Tegelmagasinet.

Försöksperioden beräknas till runt tre år och under tiden ska man hinna få kunskap inför en fullskalig produktion. Det finns redan en hel del kunskap om whisky i gruppen, en av medlemmarna har gjort 14 resor till Skottland.
- Dessutom är en i gruppen utbildad kemist och det tror vi är nödvändigt och bra för oss, säger Tommy Karlsson.
Från de boende i Gammelstilla är tongångarna positiva. Björn M. Mohlin, ordförande i Stiftelsen Gammelstilla, välkomnar initiativet.
- Jag är på idén och för oss i stiftelsen har det varit en röd tråd att hitta en bra användning av huset, säger han.

Lite historia är det också att det gamla tegelmagasinet, som var sädesmagasin en gång, nu ska förädla säden till njutbar dryck.
En produktion i full skala skulle också ge en hel del arbetstillfällen till byn och kommunens näringslivschef tror på projektet.
- Det låter gott och intressant och det känns verkligen seriöst efter de kontakter vi haft, säger han.
Han välkomnar också att det gamla tegelmagasinet kommer till användning.
Ulf Granström
026 - 15 96 23
ulf.granstrom@gd.se

Mer läsning

Annons