Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

X-Team har inte gett upp

HOFORS Fem män med kopplingar till X-Team jagar lokal i Hofors kommun. Knarklangare har misshandlats när de vägrat samarbeta.
Men kommunalrådet Marie-Louise Dangardt tror att faran för en kriminell mc-etablering är över.

Annons
När en 26-årig man med tidigare domar för grova våldsbrott greps kunde det ha varit ett avgörande slag mot mc-gängens ambitioner att utsträcka verksamheten västerut.
Hoforsbon står just nu inför rätta i polishuset i Falun, misstänkt för grov misshandel, utpressning och försök till utpressning i Sandviken och Dalarna.
26-åringens umgänge med medlemmar av X-Team är väl dokumenterat. Supporterklubben har i sin tur täta band med Bandidos, ett av de stora mc-gängen i Sverige som enligt polisen sysslar med grov organiserad brottslighet.
Polisuppgifter slår fast att 26-åringens gripande inte satte punkt för sökandet efter en lokal som kan bilda bas för en etablering i västra Gästrikland.

Intresset riktas mot lokaler i Hofors kommun. Det rör sig om fem eller sex män som är aktiva. Några ska vara fullvärdiga medlemmar i X-Team medan andra aspirerar på inträde.
- De är högintressanta, säger kommissarie Per Melander.

För flera år sedan var en liknande etablering aktuell. Den rann ut i sanden. Nu gör man ett nytt försök att ta över narkotikamarknaden.
Redan har de lokala distributörerna fått känna på vad det kan innebära. En man har misshandlats och fick då näsbenet sönderslaget.
Enligt samma uppgifter har andra hotats med våld om de inte betalade avgift med tio procent på försäljningen.
För kommunalrådet i Hofors kommer de nya uppgifterna som en överraskning - Marie-Louise Dangardt, s, är tvärtom säker på att faran är över.
- Det är jag övertygad om. Stör man dem tillräckligt mycket tycker de inte att det är intressant. Så många poliser som det har varit här de senaste månaderna har vi nog aldrig haft, säger hon.

Skulle en affär ändå bli aktuell är Marie-Louise Dangardt tveksam till att följa Sandvikens exempel. Där slog den politiska ledningen med kommunalrådet Stefan Hedin i spetsen till och köpte en hangar på Lemstanäs framför ögonen på personer med påstådd mc-anknytning.
Kommunen fick betala 1,3 miljoner för en fastighet som för några år sedan värderades till 300000 kronor.
- Ingen vinner på att vi köper alla lokaler som någon andas om att sälja, säger Marie-Louise Dangardt.

Rättegången mot den 26-årige Hoforsbon pågår fortfarande. Fredag är sista förhandlingsdag. Genom ett brev till 26-åringen, där "teamet" och "bröderna" i Dalarna nämns, försöker åklagaren bevisa kopplingen till grov organiserad brottslighet.

Mats Hedström
026-15 96 39
mats.hedstrom@gd.se

Mer läsning

Annons