Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

20 grindar stals från fårhagen

/
  • Utan grindar riskerar fåren att komma ut på den trafikerade vägen.
  • Lars Hedlund är trött på att känna sig motarbetad som djurhållare.
  • Så här ser det ut på Lars Hedlunds mark nu.

Lars Hedlund i Ockelbo har blivit bestulen på 20 grindar från sin fårhage.
– Det är bedrövligt och det kan bli allvarliga trafikolyckor där folk kör ihjäl sig.

Annons

Lars Hedlund i Ockelbo är trött och förbannad. Han äger betesmark i byn Säbyggeby där djurhållare har sina får på bete. Under lördagseftermiddag/natten mot söndagen stals 20 fjädergrindar från hans naturbete.

– Vi skulle släppa ut fåren snart men nu får det vänta. Nya grindar måste inhandlas, men det känns också osäkert att släppa ut djur när man vet att det kan hända igen, säger Lars Hedlund.

Den 40 hektar stora beteshagen inhägnas av staket, och där finns också 20 grindar som ligger i anslutning till vägen. Fem meter långa fjädergrindar som man sträcker, förklarar Lars Hedlund.

Förbi fårhagen går en väg, så det är lätt att stanna intill hagen.

– Jag kan bara tänka mig att det är någon som stängslar själv som tagit dem, kanske ett rovdjursstängsel någonstans. Det handlar inte om mer än fyra eller fem tusen kronor, men det där plockar man inte ned i en hast, säger Lars Hedlund.

Det går en allmän väg genom betesmarken och Lars Hedlund berättar att det är återkommande att människor kastar in skräp bland djuren.

– Jag har hittat ölburkar och liknande. Djuren kan skada sig och det är farligt om skräpet hamnar i fodret. Och jag förstår inte hur man tänker när man stjäl grindar där det betar djur.

Men det är inte bara djuren han oroar sig för.

– Försvinner stängslen är det raka spåret för djuren ut på vägen. Det är bedrövligt och det kan bli allvarliga trafikolyckor där folk kör ihjäl sig.

Förra året gick 146 får i hagen, men nu är det osäkert vad som händer i sommar.

– Rent generellt så är man motarbetad som djurhållare, jag förstår hur samerna känner sig. Jag vill att allmänheten blir uppmärksammad, någon kanske har sett något och det kan ju hända igen.

Han tillägger att det även försvunnit skyltar med varning för rådjur.

– På grund av att det är allmän väg måste jag ha stängsel och har kostat på dem tusentals kronor, och så stannar man och plockar ned dem. Jag ska hålla prydligt och rent mot sjön här och tydligen samtidigt hålla koll på människorna som rör sig här, konstaterar Lars Hedlund.

Händelsen är polisanmäld.

– Ja, den här sommaren får man göra en utvärdering. Man undrar ju om man kan ha djurhållning i Ockelbo?

Mer läsning

Annons