Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De flyr undan mordbranden

/
  • Till en början inriktade sig brandkårerna från Ockelbo, Bergby, och Sandviken på att släcka branden inne i butiken. Rökutvecklingen var mycket kraftig. Foto: LARS WIGERT

OCKELBO Konsumbutiken i Ockelbo utsattes för mordbrand på lördagen.
Hela butiken blev utbränd och många lägenheter i huset fick omfattande brandskador, men både kunder, personal och hyresgäster klarade sig helt oskadda.

Annons
Kvinnan som tände eld på lokalen greps direkt av Ockelbos närpolischef Svante Wallqvist.
Anna Schönning, ordförande i fullmäktige i Ockelbo, blev vittne till händelsen eftersom socialdemokraterna stod utanför kommunhuset för att diskutera med kommuninvånarna.

- Jag såg kvinnan komma. Först var hon och ryckte i kommunhusets dörr, sedan gick hon in på Konsum med en bensindunk i handen. Och så kom hon ut utan dunken, samtidigt som folk började springa ut ur butiken och skrika att det brann, berättar Anna Schönning.
- Svante Wallqvist var ledig men stod här och pratade med oss och kunde gripa henne direkt när hon kom ut.
Kvinnan anhölls på lördagseftermiddagen, misstänkt för grov mordbrand. Hon förhördes i polishuset i Gävle under kvällen men ville enligt vakthavande befäl Göran Lyrberg inte säga någonting och motivet till den misstänkta mordbranden är därför okänt.

Brandförloppet blev mycket häftigt. De tre personer som arbetade i butiken hann inte se så mycket, berättar konsumchefen Mats Ferm:
- De har berättat för mig att det small till och rutorna klirrade. Sedan slog lågor upp i taket. Då gällde det bara att se till att alla kom ut. Två av personalen gick ut bakvägen, och en genom entrén, säger han.
- Det var nog inte särskilt mycket kunder i butiken just då, och alla kom ut snabbt, berättar Mats Ferm.
Lägenheterna i huset, där det enbart bor äldre fick evakueras. Polisen, personal från hemtjänsten, anhöriga som snabbt blivit uppmärksammade på branden samt frivilliga hjälpte till att hjälpa alla att lämna sina lägenheter.
Omkring 25 personer evakuerades. Många erbjöds till en början att samlas i kommunhuset där de bjöds på kaffe. De som inte kunde gå hem till någon anhörig fick komma till Sjöängsgården.

Till en början inriktade sig brandkårerna från Ockelbo, Bergby, och Sandviken på att släcka branden inne i butiken. Rökutvecklingen var mycket stark och rökdykare gick in i butiken både från entrésidan och från baksidan för att släcka. Efter drygt en timme var branden inne i butiken under kontroll.
Men då spred sig branden i stället inne i ytterväggen ut mot Åsgatan ovanför Konsumbutiken, och brandmännen tvingades bryta loss ytterpanelen för att komma åt brandhärden.
Först vid halvtvåtiden på eftermiddagen var branden under kontroll. Sent på lördagskvällen fanns personal på plats för teknisk undersökning, ett arbete som fortsätter i dag söndag.

Ingegerd Sörgard

Mer läsning

Annons