Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fastighetsägare överklagar

Detlev Rybicki bytte ett stort fönster mot två mindre på sin fastighet.
Kommunen beslutade då att han måste byta tillbaka till det större fönstret.
Nu har han överklagat beslutet
- Ett stort fönster kostar mig 18 000, säger han.

Annons

Gefle Dagblad har tidigare skrivit om Detlev Rybicki som fick ett fönster krossat till sin fastighet på Norra Åsgatan i Ockelbo. När han bytte ut det stora skyltfönstret mot två mindre ansåg kommunen att han hade begått ett brott mot bygglagen.

Fastigheten har förut varit en butik men nu finns där tre lägenheter som Detlev Rybicki hyr ut.

Han berättar varför han bytte ut fönstret mot två mindre.

- Ett nytt stort fönster hade kostat 18 000 kronor och det hade varit lång leveranstid. Jag ville få fönstret utbytt så att det såg snyggt ut när Ockelbo fick en prins i somras.

Kommunen har nu krävt att han ska återställa fönstret till ursprungligt skick och betala en byggavgift som är fyra gånger högre än normal taxa. Kommunen hänvisade till att byggnaden var K-märkt och gav honom till den 20 november att få fönstren utbytta.

Men nu har han överklagat beslutet. I sin överklagan skriver han att hans hyresgäster inte vill ha fönster som är 1,9 x 2,4 meter stora. Särskilt inte då det finns en hårt trafikerad väg strax utanför byggnaden.

- Jag har köpt fastigheten och kostat på den mycket. Jag förstår inte varför kommunen ska bestämma över min egendom. Jag är inte deras boll som de kan slå på hur som helst.

På frågan om han inte kände till att fastigheten var K-märkt svarar han:

- Jag är från Tyskland och förstod inte allt som stod skrivet om bestämmelserna. När jag fick bygglov för att bygga om trodde jag att det gällde fönstren också.

Mer läsning

Annons