Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fastighetsägare vann mot underleverantören

OCKELBO En fastighetsägare i Ockelbo har fått rätt i ARN, Allmänna reklamationsnämnden. Det var inte rätt av en underleverantör att fakturera fastighetsägaren direkt för en reklamation. Ansvaret ligger på det företag som valde underleverantören.

Annons
Fastighetsägaren beställde 2003 en badrumsrenovering av ett företag i Ockelbo. Det företaget anlitade i sin tur ett annat företag, en underleverantör, till en del av arbetet. När det förra året blev fel på den kommod där tvättstället var fastsatt tog fastighetsägaren på nytt kontakt med företaget. De ville först inte godta hans reklamation, men lovade senare att åtgärda felet.
Trots löfte om att välja ett annat företag som underleverantör valdes ändå samma underleverantör som ursprungligen gjorde arbetet. De åtgärdade felet och fakturerade sedan fastighetsägaren för arbetet, sammanlagt drygt 3 800 kronor.

Fastighetsägaren protesterade, han hade avtalat om arbetet med den firma han från början anlitade för renoveringen, inte underleverantören. Valet av underleverantör var en fråga för det företag han hade avtal med. Men underleverantören stod på sig för att få betalt för sitt arbete och lämnade över fakturan till inkasso.
Fastighetsägaren gick då till ARN, där han bestred kravet.

ARN ger fastighetsägaren rätt. Nämnden konstaterar att det saknas rättslig grund både för underleverantörens krav och inkassokostnader. Han hade inget avtal med underleverantören och de rekommenderas att avstå från sina krav. I stället anser ARN att det är rimligt att fastighetsägaren och det företag han hade avtal med delar på kostnaderna för att laga kommoden.

Ulf Granström

Mer läsning

Annons