Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Investering i robotar gav bättre arbetsmiljö

/
  • Platschef Lars Lindqvist med ett färdigt borrstål med krona av hårdmetallskär från anläggningen i Fagersta. Foto: Lars Wigert
  • Tommy Hansson har jobbat tre år och gläds över förbättringen.
  • Stången värms upp i änden till drygt 1 000 grader innan hålet dornas och röret skärs rent.
  • En robot blir aldrig trött och gör mycket jobb som tar bort de monotona tunga lyften med borrstängerna.
  • En bunt färdiga borrstänger, med Atlas Copcos egna hårdmetallskär i änden. Det ska ut över världen och sätta Ockelbokvalité på kartan.

OCKELBO Atlas Copco i Ockelbo investerar 26 miljoner för att öka produktionen med närmare 50 procent. Samtidigt förbättras arbetsmiljön.
- Vi har fått ner bullret så mycket att vi kan prata i samtalston i hela verkstaden, säger platschef Lars Lindqvist.

Annons
Atlas Copco i Ockelbo började 1945 som Rebit då fem företagare gick ihop och började tillverka stänger för bergsborrar. 1980 blev Rebit uppköpta av Avesta men sedan 1988 ingår verksamheten i Atlas Copco Secoroc AB med huvudkontor i Fagersta. Tidigare fanns verksamheten i nuvarande Ostpacken, men sedan 1996 i nuvarande lokaler dit samtidigt en del produktion från Brasilien fördes över till Ockelbo. I dag arbetar 65 operatörer och tio tjänstemän i Ockelbofabriken.
I Ockelbo finns tillverkningen av borrstål, företagets enda anläggning i Sverige. Här tillverkas heldragna stänger på upp till elva meters längd som med ett skärande hårdmetallstål i änden används inom gruvindustrin. Efterfrågan på borrstålen ökar och därför har företaget satsat på en kraftig utbyggnad av produktionen under året.
- Det blir helt nya robotar som tar över i produktionsceller och när allt är klart i höst har vi sju stationer klara, säger Lars Lindqvist.
I varje station finns flera olika arbetsmoment där roboten först tar röret och med en dorn slås ett hål, sedan går röret vidare där det skärs jämt. Det här var tidigare ett manuellt hantverk som innebar många tunga och krångliga lyft när rören för hand fick stoppas in i dornen och vidare i processen. De längsta rören, elva meter långa, väger drygt 30 kilo och då fick två man hjälpas åt.
Personalen har blivit robottekniker, operatörer, vilket inneburit en stor utbildningsinsats. I vår har 18 av företagets 65 anställda utbildats och det blir en till omgång senare i höst.
I satsningen på en bra arbetsmiljö har pumpar och kompressorer flyttats ner i källaren och en dieseltruck har bytts mot en eldriven truck.
- Vi har gjort mycket just för att bygga bort buller och utsläpp och satsat på fjärrvärme i lokalerna, säger Lars Lindqvist.
Företaget lever på en hög kvalité på sina produkter. Allt stål köps från Sandvik som tillverkas efter Atlas Copcos eget recept. Sandvik är dessutom konkurrent med liknande produkter till gruvindustrin så det gäller att hålla en hög kvalité, uppger Lars Lindqvist.
- Det gäller att ha ett hårt, men samtidigt segt stål, säger han.
Han pekar på att företagets kärnkompetens i Ockelbo ligger i värmebehandling och härdning som ger stålet rätt egenskaper.
Halva personalen berörs av investeringen. Det blir en något minskad bemanning, men fyra av de visstidsanställda som tidigare varslades har redan fått fasta jobb. Lars Lindqvist ser en mycket ljus framtid för verksamheten i Ockelbo där alla siffror pekar uppåt.
- Efterfrågan på våra produkter ökar hela tiden och nästa investering är en helautomatisk svarv, men ett problem är att Sandvik inte klarar ökade leveranser i dag, säger han.
Vid entrén ligger några silverfärgade mindre handverktyg för stenbearbetning. Det är ett sortiment som finns kvar sedan starten i Rebit om än i dagens högre kvalité. Verktygen används av konstnärer och andra som vill arbeta i sten och det finns en stabil marknad.
- Vi har två anställda som bara jobbar med Rebitsortimentet, säger Lars Lindqvist.

Mer läsning

Annons