Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ja till nytt stöd på flera miljoner till Wij Trädgårdar – nu vill L ha folkomröstning

/

Kommunstyrelsen säger ja till att Wij Trädgårdar får ytterligare nästan tre miljoner kronor i stöd. Men alla partier är inte överens.
– Vi vill ha folkomröstning så att invånarna i Ockelbo får bestämma Wij Trädgårdars framtid, säger Bo Stenbäck, L.

Annons

Wij Trädgårdar får i dag 900 000 kronor per år i verksamhetsstöd av kommunen. En utredning, gjord av Hans Bandholds, tillförordnad VD på Wij Trädgårdar, visar att kommunen sedan 2003 gett tre miljoner kronor i bidrag till Wij Trädgårdar och under åren 2008 till 2015 dessutom medfinansierat olika projekt med totalt 5,4 miljoner kronor.

Samma utredning visar att Wij Trädgårdar under de sex senaste åren bara visat positiva resultat under två av åren – och då har plusresultatet varit litet.

Under de senaste två åren har rörelsen gått back med totalt nästan 3,2 miljoner kronor.

Läs även: Wij Trädgårdar nära konkurs – måste ha två miljoner till

Utredningen kom fram till tre olika framtidsscenarior för Wij Trädgårdar: Låta verksamheten avvecklas, låta den vara som nu eller göra en satsning.

Nu har kommunstyrelsen sagt ja till att göra en satsning som innebär att Wij Trädgårdar ska få ytterligare totalt 2,9 miljoner kronor i stöd de tre närmaste åren. Vill säga totalt 5,6 miljoner kronor med de 900 000 kronor per år som redan ges i verksamhetsstöd.

– Men pengarna som vi nu skjuter till tas ur kommunens utvecklingsmedel och inte från kärnverksamheterna vård, omsorg och skola, säger Magnus Jonsson, S, kommunstyrelsens ordförande.

Både Sverigedemokraterna och Liberalerna reserverade sig mot beslutet. SD har redan tidigare föreslagit en folkomröstning om Wij Trädgårdars framtid.

Nu vill också L ha en folkomröstning. Redan för ett år sedan föreslog partiet referendum, alltså en allmän röstning för att få en bild av invånarnas åsikter, om Wijs framtid.

Bo Stenbäck är Liberalernas representant i kommunstyrelsen:

– Vissa här i Ockelbo säger ja till Wij Trädgårdar, andra säger nej till att vi lägger ut så mycket pengar för att hålla Wij Trädgårdar under armarna. Jag har inte fått någon riktig bild av vad invånarna vill och därför föreslog jag en folkomröstning. Men det blev avslag och då kunde jag inte annat än reservera mig mot beslutet som togs.

Definitivt beslut om huruvida Wij Trädgårdar ska få utökat stöd eller inte tas under nästa fullmäktigemöte den 9 maj.

Läs även: Wij Trädgårdar får ytterligare två miljoner – byborna rasar

Läs även: Företagarna: Ockelbo behöver Wij Trädgårdar

Läs även: Wij Trädgårdar kan få tre miljoner

Läs även: Nu fattas beslut om Wij-miljonerna

Mer läsning

Annons