Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ockelbo vill samarbeta med andra kommuner

OCKELBO Fullmäktige i Ockelbo i måndags inleddes med att kommunalrådet Staffan Nordqvist höll ett kort anförande om den dramatiska branden i centrum på lördagen.

Annons
- Kommunens krisgrupp och en polisman fanns på plats bara 25 meter från den plats där branden startade. Det var kommunstyrelsens dag och vi kunde snabbt öppna kommunkontoret och biblioteket för att snabbt ta hand om de boende i huset. Vi öppnade också den kommunala växeln så att oroliga kunde komma i kontakt med oss, förklarade Staffan Nordqvist.
- Av de 36 lägenheter som evakuerades var det bara sex som inte kunde utnyttjas redan på lördagskvällen. Det är nu åtgärdat och alla är tillbaka i sina lägenheter. Jag vill avslutningsvis tacka alla som hjälpte till för ett fantastiskt arbete.

Det var framför allt två frågor som kom att diskuteras flitigt på mötet. Först en ny förbundsordning för kommunalförbundet Gästrike inköp.
- Det har framförts planer på ett samarbete mellan kommunerna i Gävleborg. Hälsingarna är villiga att gå samman och nu hoppas vi bara att Sandviken också blir med. Det är enda kommunen som nu står utanför, sa Staffan Nordqvist.
Här blev det svar på tal direkt av Owe Hellberg,v.
- Jag hade tankar om det här i ks, men nu har jag fått mera info och gjort jämförelser med övriga Sverige, kontrade Owe.
- Det har visat sig att det är omöjligt för små och medelstora företag att konkurrera med de stora rikstäckande bolaget. Därför tycker vi i vänstern att det ska ställas mera krav på Gästrike Inköp. Vi anser också att det behövs en antidiskrimineringsklausul.
Ett förslag från kommunalrådet att bjuda in inköpschefen för GI ratades av vänstern.
- Det är inte inköpschefen som ska diktera Ockelbos villkor.
Ärendet gick till votering och rösträkning och där godkändes förslaget med knapp majoritet 15-12.
Finanspolicyn för kommunkoncernen diskuterades också.
- Det är bra med en finanspolicy eftersom vi inte har så stora tillgångar, menade Nordqvist.
- Vi får inte dra undan nödvändiga investeringar som bland annat gjordes i somras. Vi tycker att Ockelbo ska kunna investera lika mycket som det skrivs av. Det handlar om förbättringar för oss som bor här, menade Owe Hellberg.

Jörgen Larsson
026-27 75 96
jorgen.larsson@gd.se

Mer läsning

Annons