Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Perslundaelever kämpar för Esa

/
  • Esa bland sina kamrater som hoppas att med sin vädjan få ha henne kvar i klassen
  • SO-läraren Bosse Rudolfsson tillsammans med Mimmi Larsson och Annika Olsson från 9C som skrivit brev till Migrationsverket till höger klassföreståndare Anna Göransson
  • Mamma Igbella med dottern Esa hoppas på en fristad i Sverige
  • Alla elever och personalen på Perslundaskolan har skrivit på vädjan för att få behålla Esa och hennes familj i Sverige

14-åriga Esa och hennes mamma och tre systrar, 18, 11 och 9 år, hotas av avvisning till Kosovo. Där bor deras pappa som hotat dem till livet, misshandlat dem och som de flytt ifrån.

Annons

Nu har eleverna på Perslundaskolan skrivit brev till Migrationsverket med en vädjan om att familjen ska få uppehållstillstånd.

I snart tre år har Igbella och hennes tre döttrar varit i Sverige som flyktingar. De lämnade Kosovo efter att maken och barnens far grovt misshandlat dem under en lång tid. Före jul fick de avslag på sin begäran om uppehållstillstånd och hela familjen oroas över att bli avvisade tillbaka till den som misshandlat dem grovt.

I veckan fick eleverna på Perslundaskolan reda på familjens situation och att deras skolkamrat, Esa, var på väg att avvisas. Eleverna har sedan dess agerat kraftfullt med en namninsamling och två av eleverna, Annika Olsson och Mimmi Larsson, har skrivit två öppna brev till Migrationsverket där de bland annat pekar på barnkonventionen om skydd för barn.

– Vi tror att vi kan påverka om de bara läser brevet, säger de.

De anser att det viktiga är att engagera sig och tror att de och eleverna i skolan kan göra väldigt mycket för att familjen ska få en tillflyktsort i Sverige. De säger också att engagemanget i skolan för familjen har blivit en samlande kraft som kan betyda mycket för framtiden.

Eleverna på skolan har i brevet till Migrationsverket skrivit: "Vi kan inte acceptera att vår 'Esa' ska tvingas bort från vår skola och förd till ett land där människor tänker döda henne. Hur har Migrationsverket tänkt egentligen när man gör detta mot barn."

Mamma Igbella beskriver situationen där den äldsta dottern redan i Kosovo blev mycket deprimerad, närmast apatisk, och sjuk och att hon sedan beskedet i december inte längre går ut.

Mamman har själv tvingats försumma sina studier för att ta hand om dottern. Dottern har redan gjort ett självmordsförsök i sin förtvivlan och mamman är rädd att det kan bli fler. Familjen har sedan de kom till Sverige levt under skyddad identitet som sociala myndigheter ordnat.

Nu vill de gå ut mer öppet för att få hjälp att stanna i landet. De har i dag ingenting att komma tillbaka till och dödshotet från maken finns kvar

– Han dödar oss, säger mamma Igbella.

Esa vill absolut inte tillbaka och säger, inte utan svårigheter, att hon kan tänka sig att ta sitt liv om hon ska tvingas tillbaka.

Mer läsning

Annons