Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rätt att döda björnungen, säger jägaren

/
  • Jägarens hund, en golden retriever, jagade upp björnungen i en tall under fredagskvällen. Morgonen efter satt björnen kvar, 15-20 meter upp i trädet, och jägaren tog beslutet att skjuta den.

På lördagsmorgonen sköts en björnunge som satt i ett träd vid Snåltjärn i Åmot.
Den vägde 13,5 kilo.
– Jag funderade länge innan jag fattade beslutet. Men jag har inte ångrat mig, säger jägaren från Gävle.

Annons

Björnungen som sköts i vid Snåltjärn i Åmot har skapat debatt. Gefle Dagblad fick i går tag på jägaren som sköt den lilla hanen.

Gävlebon var ute på jakt med sin hund när hon fick spår på björnen och jagade upp den i en hög tall. Detta skedde på fredagskvällen.

– Efter en timme försökte vi få ner björnen som klättrade upp cirka 15-20 meter i tallen. Men det lyckades inte.

Jägaren som har 30-årig jaktvana och jagat i Åmot under drygt tio års tid åkte hem till Gävle för att sova, men återvände till platsen tidigt på lördag morgon, klockan 05.45.

Då satt björnen fortfarande kvar på samma ställe.

– Jag talade med flera jägare under kvällen och funderade. Men eftersom ingen sett honan eller familjemedlemmar till björnungen i området så fattade jag beslutet att skjuta den. Det var svårt, men jag anser att det var etiskt rätt att skjuta.

Jägaren stannade kvar och talade med besiktningsmannen från länsstyrelsen som ganska snabbt kom till platsen. Normalt ska en björnunge vid samma ålder väga mellan 30 och 40 kilo. Den skjutna björnen vägde bara 13,5 kilo.

– Björnungen hade inget i magsäcken, inte ens ett blåbär. I tarmen fanns det bara svart klet. Den kanske inte har lärt sig att äta ordentligt, säger jägaren.

Boende i Åmot har observerat en ensam björn-unge som vistats vid Snåltjärn under sommaren. Men den har inte varit närgången eller störande.

Det finns ingen misstanke om jaktbrott. Skottplatsundersökningen och skyttens berättelse om händelsen är samstämmiga och tyder på att det inte funnits någon mamma i närheten, påpekar rovdjurhandläggare Daniel Hansson, vid länsstyrelsen.

– Det är jägarens eget ansvar att ta den tid han behöver för att förvissa sig om att en unge inte åtföljs av sin mamma innan han skjuter. Det handlar om respekt för björnen och om jaktetik. Jägaren har i det här fallet bedömt situationen. Men vår rekommendation är att inte skjuta fjolårsungar. För oss ringde varningsklockan när vi fick höra hur liten den var, säger han.

Han förstår att det blir debatt.

– Klart är att en sådan här händelse skapar debatt och att det förs en diskussion. Men alla kanske inte är helt insatta i problematiken, säger Daniel Hansson.

Mer läsning

Annons