Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skrock eller ej, bäst att vara på den säkra sidan

/
  • - Här står det vad man ska och inte ska göra för att undvika olyckor, förklarade Sölve Malm för Mats och Britt Bergström. Foto: Ulf Granström

OCKELBO Även om Ockelboborna inte var skrockfulla inför fredagen den 13 så var intresset stort för att få veta hur man und­viker olyckor. Det påpekade Sölve Malm som delade ut närmare 300 broschyrer i går.

Annons

70 000 fallolyckor inträffar i hemmen varje år, men bara var tionde som drabbas är under 65 år. Genom information ska antalet minska då olyckorna orsakar svåra lidanden och 1 400 dör i sviterna efter sitt fall. Fredag den 13 är statistiskt en dag då vi drabbas av mer olyckor än andra dagar på året.
- Därför passar det extra bra att just i dag på fredag den 13 gå ut med en information, jag tror att folk är uppmärksamma den dagen, säger Sune Lang, ordförande i Folkhälsorådet i Ockelbo.
Tillsammans med Sölve Malm delade han ut material på torget och intresset var påtagligt. En som hämtade material var Carina Olsson. Hon tog med till sina morbröder.
- En har också just brutit lårbenshalsen, säger hon.

Själv är hon inte skrockfull, men det är däremot Britt Bergström som tog del av informationen tillsammans med sonen Mats.
- Ja, just fredagen den 13 brukar jag ha otur, tappa nycklar och sånt och jag har också råkat ut för olyckor även om det inte alltid varit en fredag den 13, säger hon.
Informationen från Räddningsverket är lättläst och bra så Sölve Malm vill gå så långt som att alla ska få en egen broschyr.
- Den borde alla få när de fyller 65 år, säger han.
Även i Hofors var det en satsning på information om säkerhet för de äldre. Med tre stationer i centrala Hofors och en i Torsåker fick man en riktigt bra respons både från äldre och yngre.

Ulf Granström
026-159623
ulf.granstrom@gd.se

Mer läsning

Annons